Ј. Јоксимовић: Немачка подршка приватном сектору у Србији

27. август 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Немачка подршка приватном сектору у Србији

Министар за европске интеграције и координатор међународне развојне помоћи Јадранка Јоксимовић упутила је данас писмо амбасади Немачке којим је подржала реализацију програма подршке малим и средњим предузећима у износу од пет милиона евра посредством Српске фондације за предузетништво.    

Јоксимовић је појаснила да је у оквиру билатералне развојне сарадње Немачка одобрила хитну бесповратну помоћ у износу од пет милиона евра која ће бити искоришћена за подршку малим и средњим предузећима кроз давање гаранција комерцијалним банкама.

„На овај начин се омогућава пласирање кредита по повољнијим условима и тиме осигурава даље јачање и отпорност приватног сектора који се суочава са бројним финансијским и тржишним изазовима проузрокованим пандемијом ковид-19“, рекла је Јоксимовић.

Додала је да Немачка представља једно од најзначајнијих извозних тржишта за предузећа из Србије због чега подршка малим и средњим предузећима има посебну важност.  

Јоксимовић је подсетила да Немачка представља најважнијег билатералног донатора који је у протекле две деценије пружио развојну помоћ у форми бесповратних средстава и повољних кредита у износу од око две милијарде евра.

Тим средствима, како је навела, пружена је помоћ за унапређење енергетске ефикасности, водоснабдевања, пречишћавања отпадних вода, развој финансијског сектора, подршке малим и средњим предузећима, подршке реформи средњег стручног образовања и успостављање дуалног образовања.

Такође, тим средствима помогнута је и реформа јавне управе и владавине права што су, како је оценила Јоксимовић, области од посебног значаја за напредак у процесу европских интеграција.

Извор: Танјуг