Ј. Јоксимовић: Немачка кроз пројекте инвестирала две милијарде евра у Србију

10. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Немачка кроз пројекте инвестирала две милијарде евра у Србију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић током састанка са амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом указала је на значај немачко-српске развојне сарадње наводећи да је Немачка кроз бројне развојне пројекте у Србији инвестирала преко две милијарде евра кроз повољне кредите и бесповратна средства.

Амбасадор Шиб истакао је да Немачка снажно подржава пут Србије ка Европској унији и додао да се та подршка огледа пре свега у сталној помоћи нашој земљи да достигне европске стандарде у областима обухваћеним преговарачким поглављима, нарочито оним која се односе на владавину права.               

Јоксимовић и Шиб разговарали су током данашњег састанка о актуелностима на плану европских интеграција Србије, предстојећем преузимању председавања Немачке Саветом ЕУ, даљем унапређењу односа двеју земаља, као и о предстојећим изборима и другим актуелним политичким темама на унутрашњем и међународном плану.               

Говорећи о динамици процеса европских интеграција, министар Јоксимовић је изразила очекивање да ће неформални документ Европске комисије о напретку Србије,  који би требало да буде објављен до краја недеље, дати довољно елемената да земље чланице, подрже отварање неког од пет поглавља за које је Србија у потпуности спремна.               

Јоксимовић је изразила и очекивање да ће специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак отпочети свој мандат уз темељну размену мишљења о до сада постигнутом у оквиру Бриселског споразума, посебно имајући у виду да Заједница српских општина није формирана.               

У контексту предстојећих избора, Јоксимовић је обавестила амбасадора о свим спроведеним активностима које имају за циљ унапређење изборних услова - као резултата међупартијског дијалога уз посредовање Европског парламента и нагласила уверење да ће предстојећи избори бити фер и демократски.               

Амбасадор Шиб је нагласио значај да све изборне препоруке буду имплементиране како би целокупан изборни процес био додатно демократски оснажен.               

Када је реч о немачком преузимању председавања ЕУ од Хрватске 1. јула, Шиб је указао да ће председавање бити посвећено опоравку и додатном јачању Европске уније после кризе која је наступила као последица пандемије.               

„И проширење Европске уније и Западни Балкан су наш приоритет“, рекао је Шиб.               

Јоксимовић и Шиб су нагласили да су постојане везе Србије и Немачке засноване пре свега на континуираном и конструктивном политичком дијалогу на највишем нивоу, као и на изузетно обимној и успешној економској сарадњи.

Извор: Танјуг