Ј. Јоксимовић: Отварање граница са Мађарском важно за грађане и привреду

25. мај 2020. | Реске

Ј. Јоксимовић: Отварање граница са Мађарском важно за грађане и привреду

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да је отварање мађарске границе за грађане Србије, без обавезног карантина, важан догађај који, пре свега, значи људима који из приватних или пословних разлога имају потребу да на дневном нивоу прелазе границу, под истим условима као и пре пандемије.

„Овим показујемо да наша сарадња није само декларативна, није само на папиру и у лепим речима, већ ми спроводимо право добросуседство, праве пријатељске и партнерске односе“, истакла је Јоксимовић на заједничкој конференцији са мађарским колегом Петром Сијартом, са којим се састала на граничном прелазу Хоргош-Реске.

Подсетивши да је Влада Србије у петак, 22. маја, донела одлуку да држављани Мађарске могу без икаквих обавезујућих мера да уђу у Србију, Јоксимовић је истакла да је Мађарска, за два дана реаговала, и уз помоћ Иштвана Пастора – „моста комуникације“, у најбољем духу реципроцитета увела исте мере, односно вратила оне од пре пандемије.

„Тиме показујемо да у континуитету настављамо да унапређујемо нашу билатералну сарадњу“, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да у историји дипломатских односа није било бољих тренутака за односе Србије и Мађарске.

Томе су, каже, пре свега допринели премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић, додајући кроз осмех да су томе мало допринели и министар Сијарто, председник СВМ Иштван Пастор и она сама.

Како је рекла, ово је одличан пример и први пут да чланица ЕУ уводи овако релаксиране мере у периоду пандемије, према суседној земљи која није чланица ЕУ. 


„То је доказ исправности и нашег ЕУ пута и подршке коју нам Мађарска пружа на том путу“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да данашњи догађај отвара још једну важну димензију којом ће се сви бавити – привредни опоравак, што чека све у Европи, било да су земље чланице Уније или не.

„Ово много значи у привредном смислу. Ми имамо значајне мађарске компаније које послују у Србији и мислим да ће у будућности и неке српске компаније бити заинтересоване за улагање у Мађарској“, рекла је Јоксимовић.


Министар је подвукла да ћемо се заједно бавити питањем смањења штете настале за обе привреде, додајући да су и о томе пре неколико дана у Београду разговарали и председник Вучић и премијер Орбан.

„Ако можемо заједнички да сарађујемо и негде наступамо, то може да има ефекат смањења штете по наше економије“, рекла је Јоксимовић.

Посебно је захвалила Сијарту на отвореној и континуираној подршци Србији на њеном ЕУ путу, те поновила да до краја јуна очекујемо отварање неких нових поглавља.

„Ситуација и тренутак у ЕУ није баш повољан за проширење, али утолико нам је значајније да имамо сталног пријатеља, савезника и партнера на том путу, а то је Мађарска“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг