Ј. Јоксимовић: Словачка за убрзање европских интеграција Србије

19. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Словачка за убрзање европских интеграција Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим амбасадором Словачке Републике у Београду Федором Росохом са којим је разговарала о даљем јачању добрих билатералних односа, актуелностима на плану европских интеграција Србије, подршци Словачке европском путу Србије и активном залагању за европску перспективу региона Западног Балкана. 

Росоха је изразио наду да, иако је тренутно фокус ЕУ и држава чланица на санирању штетних последица пандемије и економском опоравку, најављено одлагање Извештаја о напретку неће успорити динамику отварања поглавља са Србијом.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је изразила наду да ће ЕУ са своје стране, и у овим несвакидашњим околностима изазваним пандемијом Ковид-19, потврдити кредибилност процеса и задржати динамику отварања нових преговарачких поглавља за које је Србија технички спремна до краја хрватског председавања Саветом ЕУ. 

Јоксимовић је захвалила Словачкој на принципијелном ставу поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на доследној и континуираној подршци европском путу Србије. 

Росоха је изразио уверење да ће Словачка, као искрен пријатељ и поуздан партнер Србије, наставити да пружа јасну подршку нашем европском путу, истовремено доприносећи кредибилитету политике проширења ЕУ.

Јоксимовић је, како је саопштено, изразила очекивање да ће именовање Мирослава Лајчака за специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине допринети унапређењу дијалога, иако је то свакако комплексно питање и процес.  

Јоксимовић и Росоха су се сагласили да постоји простор за снажнијом и свеобухватнијом сарадњом са Вишеградском групом која поред тога што важи за гласног заговорника проширења, представља и добар пример регионалне повезаности и сарадње. 

Извор: Танјуг