Ј. Јоксимовић: Очекујемо фокус ЕУ и Лајчака на примену Бриселског споразума

03. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекујемо фокус ЕУ и Лајчака на примену Бриселског споразума

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Србија не би требало да уводи линије поделе ко је способнији у вођењу, да ли ЕУ или САД, већ треба да промовише своје интересе и код једних и код других, као и код осталих који подржавају позиције Србије што се тиче статуса такозваног Косова, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Не би било добро да уводимо линију поделе ко је ту способнији, ко има какве намере и шта је исход. Што се нас тиче, ми гледамо да промовишемо наше интересе и код ЕУ и код САД, наравно и код оних који подржавају позиције Србије, што се тиче статуса такозваног Косова“, изјавила је Јоксимовић на ТВ Б92.

Јоксимовић примећује да ЕУ није изгубила своју улогу у дијалогу Београда и Приштине, али додаје да је очигледно да су иницијативе САД и специјалног изасланика Ричарда Гренела биле врло ангажоване и конкретне, фокусиране и прагматичне, посебно везано за повлачење такси на робу из централне Србије.Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, сматра Јоксимовић, свакако ће се фокусирати на Бриселски споразум.

„Обавио је телефонске разговоре, са свима први круг телефонских консултација, разговарао је и са нашим председником Вучићем, који је изнео јасно нашу позицију и наша очекивања. Имамо списак шта смо до сада урадили и оно што очекујемо да Приштина уради“, каже Јоксимовић.

Када је у питању специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел, Јоксимовић каже да је он био фокусиран на део прагматичног приступа да се економске мере релаксирају, те да је ту било неколико иницијатива, као и снажан притисак на Приштину да се укину таксе на робу из централне Србије.

„То је оно што је дефинитивно био фокус досадашњег Гренеловог аранжмана. Његове иницијативе нису задирале, што је суштина посла ЕУ у овом процесу, у посредовање у дијалогу везано за Бриселски споразум“, навела је.

Наводи да Бриселски споразум, тај први иницијални споразум, није остварен зато што Заједница српских општина није формирана од стране Приштине, а да је што се тога тиче Београд испунио своје обавезе.

Како каже, политички односи у Приштини, који су несигурни, свакако не креирају стабилно окружење да би представници Београда и Приштине сели и разговарали.

Истиче да наша делегација, председник Александар Вучић, Канцеларија за КиМ и преговарачки тим уопште раде максимално посвећено, али да је потребно прво да видимо шта се дешава у Приштини у смислу формирања нове владе.

Како каже, враћање дијалога не зависи од Београда у овом тренутку, а када се стекну услови потребно је видети шта је урађено и где смо што се тиче Бриселског споразума.

Упитана да ли сматра да је могуће ове године говорити о наставку дијалога, Јоксимовић каже да прво треба видети шта ће се десити са Владом у Приштини, сада након што је Иса Мустафа нашао новог коалиционог партнера, а постављени су и рокови до краја маја.

„Ми смо ту за сада само посматрачи, заинтересовани посматрачи. Ако нас неко позива да се вратимо за сто, хоћемо само да видимо са ким, да ли имамо темељну размену мишљења, шта је до сада постигнуто“, наводи.

Извор: Танјуг