ЕУ авион донео 800.000 маски

18. април 2020. | Београд

ЕУ авион донео 800.000 маски

Уз подршку Европске уније данас је у Београд слетео још један авион са медицинском опремом потребном за борбу против пандемије корона вируса - овога пута са 800.000 заштитних медицинских маски које ће бити достављене здравственим установама широм земље.Европска унија финансирала је како набавку ове медицинске опреме тако и њен транспорт до Србије.

Ове маске, намењене заштити медицинског особља у здравственим установама, биће достављене као део целокупне помоћи ЕУ Србији у борби против пандемије.


„Велика захвалност амбасадору Сему Фабрицију, Делегацији Европске уније у Србији, целој ЕУ, нашим партнерима из земаља чланица Европске уније које су донирале новац, не само за овај лет, већ и за велики део медицинске опреме на овом лету. То су, пре свега, заштитне медицинске маске, али и бесконтактни топломери. На овом лету се такође налазе и заштитна одела, медицински скафандери – нешто мало мање од 200.000 скафандера, које смо ми купили сами из буџета Републике Србије, за наше здравствене раднике, али и људе из геронтолошких центара. Партнери из Европске уније, без обзира на то што се и саме државе чланице суочавају са великим изазовима у овој борби, определили су значајна средства и значајну помоћ”, рекла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

„Од новца ЕУ који смо амбасадор Фабрици и ја споразумом пренаменили из ИПА фондова за Србију недуго након ескалације епидемије, одмах смо са имплементационим партнером УНОПС-ом почели да радимо на набавци медицинске опреме. Купили смо респираторе, мониторе за интензивну негу, тестове, тријажне контејнере, маске. Све то сукцесивно почиње да стиже, нешто још чекамо да увеземо. Маске су дефицитарна роба на европском тржишту, зато смо део новца усмерили на куповину маски које су важне посебно за здравствене раднике, али и све оне људе који морају да се заштите од ризика инфекције на својим свакодневним пословима од продаваца до комуналних радника. ЕУ и ми активно сарађујемо на делотворној контроли епидемије, као што ћемо и друштвено-економски опоравак лакше припремити уз подршку ЕУ”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор.

Европска унија је 8. априла 2020. објавила свој глобални одговор за борбу против вируса COVID-19 широм света вредан 15,6 милијарди евра. Иницијална подршка од 93 милиона евра издвојена за Србију намењена је за адресирање здравствених, економских и друштвених последица пандемије корона вируса.

„Од почетка кризе није прошао готово ниједан дан без медицинске опреме коју је ЕУ превозила или купила, намењене здравственим установама и угроженим заједницама у Србији. Поносан сам на помоћ коју пружамо захваљујући пакету у износу од 15 милиона евра за неодложне мере помоћи у Србији, које финансира Европска унија. Данашњи авион је посебно значајан. То је, не само 11. теретни лет за који је ЕУ финансирала трошкове превоза, већ је донео и 800.000 заштитних медицинских маски за лице и термометара које је ЕУ купила за Србију. У наредним данима стићи ће и додатна медицинска опрема, попут респиратора, тестова и монитора интензивне неге. Заједно са 100 контејнера за тријажу пацијената, који се постављају широм Србије, ЕУ наставља да помаже Србији у овом тешком тренутку.Овог викенда Србија слави Ускрс те с тога посебно у овом духу, желим да нагласим да је солидарност и заједничко деловање оно што ће нас све заједно извући из ових тешких времена“, рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Уз финансијску подршку ЕУ, а у партнерству са Владом Републике Србије, набавку заштитних маски и друге медицинске опреме спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) док организацију овог, 11. по реду, лета за хитни превоз медицинске опреме спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Европска унија од почетка кризе изазване вирусом COVID-19 скоро свакодневно пружа подршку Србији укључујући и набавку неопходне медицинске опреме у вредности од скоро пет милиона евра која се спроводи у сарадњи са УНОПС-ом.

Досадашњом подршком, поред 800.000 маски, у земљу је стигло и 300 бесконтактних термометара као и 21, од 100 планираних, контејнера за потребе тријажне и хитне неге за пацијенте који су већ постављени у здравственим установама широм Србије.

У наредном периоду очекује се испорука респиратора, лабораторијске опреме и тестова, монитора за интензивну негу, и остале опреме која је према процени Светске здравствене организације и Министарства здравља Републике Србије кључна за успешно сузбијање корона вируса у Србији.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Танјуг