Нових 4,9 милиона од ЕУ за медицинску опрему

03. април 2020. | Београд

Нових 4,9 милиона од ЕУ за медицинску опрему

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и шеф УНОПС канцеларије Микела Телатин потписали су данас у Београду споразум о донацији вредан 4,9 милиона евра, за помоћ Србији у борби против пандемије КОВИД-19. Ова донација ће омогућити куповину респиратора, тестова и заштитне лабораторијске опреме. Партнер у имплементацији је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге у Србији (УНОПС).

Овај грант је део финансијске подршке од 93 милиона евра, коју Европска унија пружа Србији за хитне, краткорочне и средњорочне мере за сузбијање последица КОВИД-19.

Од избијања кризе КОВИД-19, Европска унија је помогла Србији најпре кроз евакуацију српских држављана из Вухана, а недавно и кроз финансирање трошкова пет теретних авиона који превозе медицинску опрему за хитне случајеве. Такође је позвала Србију да се придружи европском заједничком споразуму о набавци медицинске робе.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима.

“Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Ових нових 4,9 милиона које смо данас потписали хитно усмеравамо на куповину маски, респиратора, лабораторијских тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, контејнера потребних за тријажу и друге потребне опреме. У интензивној смо и сталној комуникацији и у погледу будућег усмеравања новца из доступних фондова ЕУ за друштвено-економски развој, где ће нам бити значајна ЕУ подршка. Настављамо да радимо!, изјавила је Јоксимовић.

''Европа се бори са веома тешком ситуацијом. Хиљаде људи су заражени, а хиљаде људи умире сваки дан. У тешким тренуцима морамо да се држимо заједно и срећан сам да је солидарност Европске уније брзо одговорила на захтев Србије за помоћ. За тренутне потребе издвојили смо 15 милиона евра. Већ смо у потпуности финансирали превозне трошкове првих пет теретних авиона који су протеклих дана стигли у Србију са медицинском опремом. Овим споразумом о донацији, од 4,9 милиона евра, данас помажемо Србији да купи додатну неопходну медицинску опрему. Подршка ЕУ ће се наставити и на даље, како за хитне тако и за краткорочне и средњерочне мере, укупне вредности 93 милиона евра, а у складу са потребама Србије “, рекао је Сем Фабрици, амбасадор Делегације Европске уније у Србији.

Ову набавку медицинске опреме - респиратора, лабораторијске опреме и тестова, мониторе интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, као и контејнера потребних за тријажу, спроводи канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС.

О ЕУ у Србији:

Европска унија је партнер Србије у процесу приступања, њен највећи инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије, започетих 2014, грађани ЕУ су донирали Србији близу 2 милијарде евра бесповратних средстава као подршку модернизацији земље.Само у сектору здравства ЕУ је Србији донирала и дала у зајам 450 милиона евра у протекле две деценије за осавремењивање система.

Извор: Влада Републике Србије