Још 90 тона медицинске опреме слетело на Николу Теслу – опрему набавила Србија, а ЕУ платила транспорт

29. март 2020. | Београд

Још 90 тона медицинске опреме слетело на Николу Теслу – опрему набавила Србија, а ЕУ платила транспорт

Други карго авион, боинг 747, слетео је данас на аеродром Никола Тесла из Керале, са 90 тона медицинске заштитне опреме коју је Србија купила за борбу против COVID19. Трошкове транспорта опреме је у потпуности финансирала Европска унија као део пакета вредног 93 милиона евра за Србију који је Европска унија најавила, а који обезбеђује како хитну, тако и краткорочну и средњорочну помоћ Србији у борби против COVID19, наводи се у заједничком саопштењу Делегације ЕУ у Србији на челу са амбасадором Семом Фабрицијем и Министарства за европске интеграције на челу са министром Јадранком Јоксимовић.

Лет који је организовао УН Програм за развој (УНДП) омогућио је најбржу могућу доставу опреме и материјала, јер је коришћењем огромног карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено време, а и трошкови.

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици је изјавио: „Европа се бори у веома тешкој ситуацији. На хиљаде људи је заражено и на хиљаде умире сваки дан. А у тешким временима морамо да се држимо заједно. Видимо сјајне покрете солидарности по читавом континенту и то нам пуни срца. Та солидарност, наравно, обухвата и Србију“.

Министар Јоксимовић је истакла да се читав свет данас суочава са несвакидашњим изазовом док неконтролисано ширење COVID19 представља претњу целом човечанству.
„Наш успех у борби против пандемије COVID19 зависи од наших акција и поступака, али умногоме и од спремности наших међународних партнера да нам у томе помогну. Стога сам веома захвална ЕУ, Кини, Норвешкој, Швајцарској и УН агенцијама које су у овом тешком тренутку исказале солидарност са Србијом и ставиле на располагање своје капацитете како би нам помогли да у заједничкој борби зауставимо могуће последице по здравље наших грађана и нашу привреду“, рекла је Јоксимовић.

Она се посебно захвалила комесару Оливеру Вархејију на позитивном одговору на нашу молбу и спремности да пренамени чак 93,4 милиона евра помоћи која је намењена како набавци и транспорту медицинске опреме и материјала, тако и опоравку наше привреде.
ЕУ је најбољи партнер Србије. Почетком недеље ЕУ је најавила пакет од 93 милиона евра за Србију као помоћ у борби против COVID19. Он садржи конкретне мере подршке Србији да се боље опреми, мере које ће сачувати животе, заштитити најугроженије и помоћи очувању радних места и малим привредницима.

„Солидарност на делу! Заједно ћемо победити у овој борби“, истиче се у заједничком саопштењу.

Иначе, Европска унија је партнер Србије у процесу приступања, њен највећи инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије започетих 2014. године, грађани ЕУ су донирали грађанима Србије близу 2 милијарде евра бесповратних средстава као подршку модернизацији земље. Само у сектору здравства ЕУ је Србији донирала и дала у зајам 450 милиона евра у протекле две деценије за осавремењивање и већу отпорност система.

Извор: Танјуг