Ј. Јоксимовић: Без активизма жена није могуће остварити циљеве друштва

06. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић:  Без активизма жена није могуће остварити циљеве друштва

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је питање родне и генерацијске равноправности кључно за социјално праведнију државу, као и да без активизма жена није могуће остварити циљеве друштва, а то су пре свега одржив напредак и паметан раст.

„Питање родне равноправности је кључно питање и социјално праведније државе и социјалне правде, али и одрживог и паметног раста, јер без активизма жена на сваком пољу, како у приватном тако и у јавном простору, и пуног права на оба поља, тај циљ не можемо да постигнемо“, рекла је Јоксимовић на скупу „Ми смо генерација за равноправност“ поводом обележавања Међународног дана жена, али и 25 година од доношења Пекиншке декларације која је, како је додала, дефинисала кључне теме родне равноправности.

Министар је навела да сви од Владе, преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Координационог тела за родну равноправност, активно раде да Србија буде земља једнаких шанси међугенерацијског дијалога и родне равноправности.

Према њеним речима, једна од најважнијих ставки Пекиншке декларације у сусрет изборима је право да жене бирају и да буду биране.

„Жене у Србији никад не треба да се одрекну достигнутог права, које смо додатно унапредили иницијативом да их буде 40 одсто на изборним листама, да бирају и да буду биране“, рекла је Јоксимовић и оценила да је то најбоља порука која се може послати најширем кругу друштва.

Подсетила је да су надлежни сачинили преглед резултата спроведених у оквиру Пекиншке декларације, али и онога што треба учинити.

Институционално унапређење у разним сегментима родне равноправности је нешто што је несумњиво постигнуто, рекла је она и додала да је родно буџетирање најбољи индикатор спремности државе да делотворно ради на томе.

Према њеним речима, усвајањем родног буџетирања држава се определила да показује одговорност и спремност да активно спроводи политику родне равноправности.

Министар је изразила уверење да ће Закон о родној равноправности бити свеобухватан и да ће уважити мишљења свих, што је како наводи, најважније јер родна равноправност не може бити инклузивна у спровођењу ако није у договору.

Јоксимовић је рекла да очекује да и тај закон буде на дневном реду и да ће то бити снажан домашај политике владе циљевима и дометима родне равноправности.

Изразила је жаљење што се друштво и даље суочава са пуно предрасуда и тиме, нажалост, некада и квота од 30 или 40 одсто има за циљ само да прикаже слику родне равноправности. Додала је да жели да пошаље поруку да у Србији неће бити тако јер ће се жене, када у потпуности прихвате право да одлучују, држати тог права.

„Жене неће допустити да буду мизансцен или оправдање или, на неки начин, доказ за политику спровођења родне равноправности“, рекла је она и додала да жели да све више жена на свим нивоима буде одлучно да учествује на изборима да бира и буде бирано.

Министар је рекла да жели да жене то право да одлучују никада не користе у погрешном смислу, смислу давања легитимитета било коме, већ са циљем за добробит Србије.

„А родна равноправност је једна од најважнијих ствари нашег друштва, јер нема успешног друштва, ако половина друштва, а више од половине су жене, није активно укључена у све домене политике“, рекла је Јоксимовић.

На скупу су говорили и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици, стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб, министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић, заменици француског и британског амбасадора Николас Фај и Ребека Фабрици, ректорка БУ Иванка Поповић.

Извор: Танјуг