Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и Гонзалес – Барба Перa: Шпанија искрено подржава европску будућност Србије

24. фебруар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Гонзалес – Барба Перa: Шпанија искрено подржава европску будућност Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и државни секретар МИП Шпаније за европске послове Хуан Гонзалес - Барба Пера разговарали су о активностима Србије у даљем процесу приступања, сарадњи две државе у процесу евроинтеграција, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Министар је исказала захвалност Шпанији на подршци и помоћи коју пружа Србији у европској интеграцији, пошто је Шпанија заговорник политике проширења и јер јасно подржава европску будућност Србије.

Јадранка Јоксимовић обавестила је саговорника о нашој посвећености процесу приступања и нагласила да се посебна пажња у реформама посвећује владавини права, економији и одрживом развоју.

Саговорници су разменили мишљења о предлогу нове методологије ЕК. Јадранка Јоксимовић оценила је да предлог нове методологије није лош за Србију, али и да није нарочито бољи од оне по којој Србија сада преговара. Нагласила је да ћемо сачекати да видимо напредни економски план, требало би да буде представљен на Самиту ЗБ-ЕУ у мају Загребу, да ћемо га пажљиво анализирати и онда донети одлуку.  

Министар је истакла да смо показали да имамо потенцијал да преговарамо по било којој методологији, подсетила је да већ преговарамо по строгој и да смо једина држава која је преговоре отпочела, у раној фази, отварањем поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и поглавља 35 које прати нормализацију односа Београда и Приштине.

Јадранка Јоксимовић је напоменула и да би кредибилна политика проширења ЕУ требало да омогући већа средства за развој програма ИПА 3 за перспективу 2021 – 2027, као и за WBIF – финансијски оквир за Западни Балкан, али и да се створи простор за додатне инвестиције у пoгледу приоритета одрживог развоја и Зеленог договора за регион.

Министар за европске интеграције је, такође, захвалила Шпанији и на принципијелном и доследном ставу по питању непризнавање једнострано проглашене независности Косова. Она очекује да Приштина укине тарифе на робу из Централне Србије и на тај начин обезбеди услове за наставак дијалога.

Државни секретар МИП Шпаније за европске послове Хуан Гонзалес - Барба Пера рекао је да ће та држава наставити да активно подржава и промовише процес приступања Србије. Указао је да Србија предњачи у резултатима реформи, нагласио је да је веома важно то што су реформе у сегментима владавине права, економије и одрживог развоја видљиве и навео да би требало да буду настављене. Гонзалес - Барба Пера је констатовао да се Шпанија залаже за наставак дијалога Београда и Приштине уз јасно предочену обавезу Приштини да претходно укине наметнуте додатне тарифе.

Гонзалес - Барба Пера је нагласио и да се Шпанија чврсто залаже за поштовање статусне неутралности ЕУ, по питању представљања такозваног Косова.

Јоксимовић и Гонзалес - Барба Пера указали су на значај избора некадашњег министра иностраних послова Шпаније Жозефа Борела на место потпредседника Европске комисије и високог представника ЕУ за спољну у безбедносну политику.

Саговорници су сагласни да су билатерални односи двеју држава јако добри и без отворених питања и да постоји обострана опредељеност за њиховим интензивирањем, пре свега кроз трговинску сарадњу, као и културну и јавну дипломатију.

Извор: Танјуг