Министарство ЕИ: Трећеразредни критизерски методи дела НВО

18. фебруар 2020. | Београд

Министарство ЕИ: Трећеразредни критизерски методи дела НВО

Министарство за европске интеграције оценило је данас да смо још једном сведоци како се део тзв. невладиног сектора, уместо да доприноси креирању позитивне климе у погледу евроинтеграција Србије, где се свакако подразумева и давање смислених критика са циљем јачања наших капацитета, заправо служе трећеразредним критизерским методама, стављајући се тако искључиво у функцију продужене руке одређених опозиционих кругова.

„Еклатантан пример овога могао се видети на конференцији коју је данас организовала Фондација ФЕС, где смо имали прилику да на делу видимо деловање критизера маскираних звањем познаваоца ЕУ илити аналитичара, где, морамо да приметимо, намерно или не, нико није био позван из ресорног Министарства, чијом су се тематиком бавили“, каже се у саопштењу достављеном Танјугу.

Међутим, како се наводи, манир озбиљних аналитичара би требало да буде да на првом месту поседују познавање материје и да се исправно служе релевантним подацима.

„Давање безграничног медијског простора 'аналитичарима' који не познају елементарне појмове у вези са облашћу којом се баве, говори у прилог томе да је по среди агенда која нема за циљ упућивање конструктивне критике, већ нешто што више за циљ има дневнополитичку употребу“, оценило је Министарство за европске интеграције.

Подсећају да главном и одговорном уреднику портала European Western Balkans Немањи Тодоровићу „ово и није први пут да бриљира својим 'познавањем' ЕУ“.

„На конференцији за штампу, која је одржана у Бриселу ‪10. децембра‬ прошле године после Међувладине конференције, у присуству комесара за проширење Оливера Вархеија, главни уредник European Western Balkans је показао елементарно непознавање процедура и института везаних за преговарачки процес питањем упућеном главном преговарачу Републике Србије министру (Јадранки) Јоксимовић - када ће бити постављен нови главни преговарач, очито не разликујући институцију главног преговарача од шефа преговарачког тима“, каже се у саопштењу.

Такође се примећује, наводи Министарство, и тенденција да се поједини бивши чланови Преговарачког тима и Канцеларије за европске интеграције стављају на располагање опозиционим политичким странкама, које делују као критичари процеса ЕУ интеграција, јер својим претходним политичким програмом нису били у стању да Србију приближе ЕУ.

„У њихово време, Србија је била блокирана у том процесу, а данас, када је Србија отворила више од половине преговарачких поглавља, јављају се као критичари процеса“, каже се у саопштењу.

Да не помињемо, наводи Министарство за европске интеграције, да су неки од критичара прекршили и одредбе Закона који спроводи Агенција за борбу против корупције, где су били у обавези да поштују законски рок у бављењу повезаним пословима док су били на функционерским дужностима.

„Нико од њих то није испоштовао, али се у својим излагањима здушно данас позивају на владавину права. Толико о њиховој професионалности, а о кредибилитету најбоље говоре изнете неистине и својеврсне личне перцепције, које немају везе са реалним стањем ствари“, закључило је Министарство за европске интеграције.

Извор: Танјуг