Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Брисел добра прилика да Вучић понови ставове Србије

16. фебруар 2020. | Минхен

Ј. Јоксимовић: Брисел добра прилика да Вучић понови ставове Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је присуство српске делегације на Минхенском безбедносном форуму ове године било изузетно примећено и значајно, додајући да ће председник Александар Вучић већ вечерас у Бриселу, на неформалној вечери за лидере Западног Балкана коју организује председник Европског савета Шарл Мишел, имати поново прилику да на јасан начин изнесе очекивања, питања и ставове Србије, али и да чује шта имају да кажу други у региону, као и партнери из ЕУ.

Јоксимовић је последњег дана Минхенске безбедносне конференције, у изјави новинарима, казала да је српска делегација, коју су чинили председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар Јоксимовић, најбоље искоришћена у, како наводи, важном тренутку за Европу и свет, али и за регион и нашу земљу.

У том смислу, посебно је истакла први дан конференције – петак, када је у Минхену био председник Вучић, који је имао бројне билатералне састанке, али и панел о безбедности на Западном Балкану.

О том панелу, како каже Јоксимовић, касније се доста говорило.

„Тај панел је био значајан за изношење наших ставова, али и да чујемо шта неки други мисле, као и наши партнери из ЕУ“, казала је Јоксимовић.

Током јучерашњег дана, премијерка Србије Ана Брнабић и министар Јадранка Јоксимовић имали су бројне активности и билатералне састанке, а синоћ су учествовале и на вечери у оквиру Минхенске конференције коју је организовао премијер Баварске Маркус Зедер.

Јоксимовић каже да је председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, иако не учествује на конференцији у Минхену, била присутна на вечери и одржала посебан говор.

На вечери су били и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, као и бројни министри спољних послова.

„Вечеру смо искористили да додатно разговарамо о свим питањима, важним и за наш европски пут, али и наставак дијалога Београда и Приштине“, каже Јоксимовић истичући да се у разговорима у вези са наставком дијалога Београда и Приштине увек наглашава то да прво морају да се укину таксе од 100 одсто на робу из централне Србије да би Београд имао разлога да размишља о повратку дијалогу.

Вечерас ће у Бриселу бити одржана неформална вечера за лидере Западног Балкана, коју организује председник Европског савета Шарл Мишел, а на којој ће учествовати и председник Александар Вучић.

Јоксимовић каже да ће тој вечери, која се „наслања на Минхенску конференцију“, осим лидера из региона Западног Балкана, бити и сви они који су присуствовали синоћ на вечери у Минхену - и Урсула Фон дер Лајен, као и високи представник ЕУ Жозеп Борел, али и хрватски премијер Андреј Пленковић, јер Хрватска тренутно председава ЕУ.

„Вечерас ће председник Вучић имати прилику да на јасан начин изнесе наша очекивања, питања и ставове, али и да врло заинтересовано и стрпљиво чује шта имају да кажу други у региону, али и наши партнери из ЕУ“, наводи Јоксимовић.

Према њеним речима, протекла седмица је била једна интензивна недеља, с обзиром да је врло важно да су представници Србије у сваком тренутку присутни тамо где се о Србији говори.

Како каже, с обзиром да је чула такве коментаре, поједини грађани Србије мисле да су оваква путовања прилика да се политичари сликају, а има и политичара у Београду који учешће српских званичника на оваквим догађајима коментаришу као да се нешто тајно, иза кулиса завршава, решава…

„Не, овде се воде озбиљни, одговорни, државнички разговори, првенствено промовишући и штитећи наше интересе, али свесни да морамо да разговарамо, да чујемо друге, да знамо шта су планови и очекивања других, а истовремено да можемо боље да планирамо и боље да промовишемо наше интересе“, истиче министар Јоксимовић.

Како каже, присуство у Минхену је било веома примећено, од изузетног значаја, а вечерас ће председник Вучић у Бриселу на најбољи начин, као и увек, као и у Минхену, представити наше позиције.

„На спољнополитичком плану и плану евроинтеграција ми радимо све што је до нас. Нисам превелики оптимиста, али нисам ни песимиста. Мора и ЕУ да реши нека своја питања, своје дилеме, али ми радимо наш део посла и оно што је најважније наши грађани осећају бољитак, али да би то убрзали морамо да радимо са свим партнерима на међународном плану, да сачувамо мир и стабилност и да пратимо трендове светске политике“, каже Јоксимовић.

Наводи и да не треба да се каска за околностима и допустити да нас оне претекну и изненаде.

„Не треба да каскамо за околностима и дозволимо да нас оне претекну, већ би требало можда и да идемо у сусрет неким изазовима јер тиме ћемо их успешније решавати, пре свега у интересу наших грађана“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг