Ј. Јоксимовић: Србија једина искрено приступила помирењу

10. децембар 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Србија једина искрено приступила помирењу

Србија је једина земља у региону која је показала искрен однос према процесу помирења, изјавила је вечерас у Бриселу министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Имали смо неке проблеме у прошлости. Пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу, са српске стране. Што није био случај са осталима. Да не помињем да су највиши званичници наше земље одговарали пред Судом у Хагу“, рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре после отварања новог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ.

То, како је навела, није било лако за Србију, која сматра да то према њој није увек било фер, рекла је министар, одговарајући на питање новинара о ставу Србије поводом негирања ратних злочина у БиХ.

„Само да знате да се вероватно нећемо, можда и никада, у потпуности сложити око интерпретације неких историјских догађаја, истакла је.

Јоксимовић је додала да и многе земље чланице ЕУ данас имају различите ставове о неким историјским догађајима који су обележили њихове међусобне односе у прошлости.

„Ако будемо причали само о прошлости, нећемо имати никакву шансу да обезбедимо бољу будућност нашим грађанима. Мислим да су наш председник Александар Вучић, цела српска влада, у више наврата показали поштен и искрен однос према регионалном помирењу, што није увек било популарно међу грађанима Србије. Волели бисмо да видимо такву посвећеност овом процесу и код других“, истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг
Видео: European Audiovisual Service