Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и Диакофотакис: Важна нам је грчка подршка на европском путу

12. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Диакофотакис: Важна нам је грчка подршка на европском путу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Грчке Јоргосом Диакофотакисом о процесу европских интеграција Србије, резултатима реформи, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на подршци и помоћи коју Грчка даје Србији у процесу европских интеграција чиме се – како је нагласила, потврђује и вишедеценијско изузетно снажно и искрено пријатељство две државе. Информисала је амбасадора о активностима у наставку нашег европског пута – о посвећености којом се спроводе реформе и чињеници да се посебан акценат посвећује реформама у областима владавине права и економије.

Министар је навела и да Србија очекује да до краја године и на Међувладиној конференцији коју би требало да организује Финска, као председавајућа Саветом ЕУ, отвори једно или два нова поглавља, од четири колико их је тренутно спремно за отварање. Овако невелика очекивања резултат су увиђања да и даље влада прилично неповољна атмосфера за политику проширења. Упркос томе, Србија ради на реформском процесу и припреми нових преговарачких позиција. Министар је подсетила и да смо до сада отворили седамнаест поглавља од којих су два привремено затворена.

Јадранка Јоксимовић истакла је и важност одлуке Грчке, да инсистирајући на поштовању међународног права, не призна независност КиМ. Рекла је да је Београд спреман на наставак дијалога чим Приштина укине нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије и да се залажемо за одрживо и компромисно решење за КиМ. Министар је потврдила нашу посвећеност спровођењу Бриселског споразума.

Амбасадор Јоргос Диакофотакис рекао је да ће Грчка наставити да подржава процес приступања Србије и констатовао да ЕУ не може бити комплетна, а ни у пуном капацитету функционална без Западног Балкана у њеном саставу. Оценио је да су ефекти спровођења реформи видљиви и да би оне – због свеукупног развоја Србије, требало да буду настављене. Амбасадор је посебно апострофирао улогу наше државе у залагању за стабилност региона и развој Југоисточне Европе.

Јоксимовић и Диакофотакис оценили су да су односи две државе пријатељски и на изузетно високом нивоу, да нема отворених питања и да постоји обострана жеља – али и потенцијал, да се јачају и унапреде. Они су разговарали и о предстојећем, трећем по реду, Високом савету за сарадњу Србије и Грчке и заједничкој седници Влада Србије и Грчке, који би требало да буду одржани у децембру у Атини. Такође, сагласили су се да би до тада могао да се ажурира и унапреди Споразум о сарадњи Грчке и Србије у процесу европских интеграција.

Министар је пожелела амбасадору много успеха током мандата у Србији.

Извор: Танјуг