Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови за обнову културно-историјских споменика Србије

23. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови за обнову културно-историјских споменика Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, на штанду Министарства за европске интеграције на Сајму књига, да Србија остаје поуздан кандидат за чланство у ЕУ, посвећен пре свега реформским процесима.
„Србија, уз све проблеме који се појављују, разуме да политика и ЕУ трпи своје промене, али као одговорна Влада и одговорна земља ми смо посвећени стратешким циљевима који су пре свега у интересу наших грађана“, рекла је Јоксимовић на штанду Министарства за европске интеграције, где је представила две публикације.

Поручила је да ће се Србија у будућности највише бавити реформским процесом, пре свега због наше добробити и пуноправног чланства у ЕУ, уз пуно очекивање да и ЕУ покаже кредибилитет и одговори на оно што је напор грађана Србије.

Захвалила је на великом одзиву свих наших пријатеља у Србији из амбасада земаља чланица ЕУ, међу којима је био шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
„Овај најлепши догађај у Србији обично за све наше грађане јесте Сајам књига и Министарство већ трећу годину заредом настоји да кроз различите публикације приближимо нашим грађанима све користи и изазове који се појављују у процесу европских интеграција, да прикажемо све оно што радимо и да учинимо овај процес видљивијим, транспарентнијим и јаснијим нашим грађанима“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је важност питања нашег националног идентитета у процесу придруживања и навела да су грађани понекад скептични и имају бојазан да ћемо изгубити део нашег националног, културног и историјског идентитета, па и језичког, због тога што улазимо у ЕУ.
„То наравно није тачно и у том смислу ми се надамо да ће и ова публикација коју данас представљамо, а која се зове „Прошлост оживљена Европом“ показати на који начин смо уз помоћ наших европских партнера, пре свега финансијску помоћ, помогли обнову неких од најзначајнијих културно-историјских споменика наше земље у свим крајевима Србије“, каже Јоксимовић.

Нагласила је да су наш национални идентитет и културно-историјски споменици Србије део и одрживог туризма и привредни потенцијал, али и наше националне културне јавне дипломатије према свету и према ЕУ.
„Ових 17 пројеката које смо уврстили у ову публикацију и које су неке делимично, а неке у целости финансиране средствима ЕУ, желим да предочим нашим грађанима“, рекла је Јоксимовић.

Реч је о Голубачкој тврђави, Пиротској тврђави, тврђави у Бачу, тврђави Фетислам код Кладова, Синагоги у Суботици, православној цркви брвнари у селу Јабланица код Златибора, самостану у Бачу, Феликсу Ромулијани, Лепенском Виру, Сењском руднику, Павиљону кнеза Милоша у Аранђеловцу, Суботичкој сецесији, Завичајном музеју у Прибоју, Спомен-кући Радоја Домановића, Конкордији – средишњој згради Градског музеја у Вршцу, Ректорату Београдског универзитета и Ботаничкој башти Јевремовац у Београду.

Јоксимовић је нагласила да је важно да наши грађани буду информисани о овим пројектима, јер врло често се питају куда тај новац иде који добијамо од ЕУ, да ли је потрошен на исправан и транспарентан начин и да ли има за циљ регионални развој Србије.
„Пројекти су широм наше земље, ниједан регион није запостављен. Идентификовани су сви потенцијали од историјског значаја, али и од значаја за будући одрживи развој и туризма и привреде ових региона“, рекла је Јоксимовић.

За другу публикацију „Упознајте кохезиону политику ЕУ“, коју је представила рекла је да је изузетно значајна и да је намењена, пре свега, стручној јавности.
„Кохезиона политика је заправо политика смањивања неједнакости европских регија, начин на које су све земље које су постале чланице ЕУ имале на располагању структурне и кохезионе фондове ЕУ који се мере милијардама евра, знатно више него што ми сада имамо као земља кандидат“, каже Јоксимовић.

Те земље су, додаје, захваљујући томе знатно подигле животни стандард грађана, смањиле степен неједнакости у односу на најразвијеније земље ЕУ и учиниле велику добробит за развој својих привреда и бољи живот грађана.
„Ова публикација је заправо начин да разумемо како се у овој фази припремамо за прелазак, у оном тренутку када Србија постане чланица, за коришћење ових фондова. Не смемо дозволити оно што су неке од земаља, нажалост, у првим годинама чланства дозволиле, а то је да изгубе новац који им је био на располагању“, рекла је Јоксимовић.

Навела је да се зато ми сада припремамо и да је Министарство за европске интеграције задужено за будући закон о кохезионој политици управо да не бисмо ниједног тренутка оштетили грађане у односу на новац који ће нам бити на располагању.

На штанду Министарства за европске интеграције обратили су се и Сем Фабрици и Паиви Алатало, заменица амбасадора Финске, земље председавајуће ЕУ, а присуствовали су амбасадори Словачке, Португалије, Белгије, Холандије и Бугарке, представници амбасада Грчке, Хрватске, Немачке, Италије, Шведске, Шпаније, Румуније, Чешке, Мађарске, као и представник Аустријског културног форума.

Извор: Танјуг