Ј. Јоксимовић: Реформа администрације у функцији задржавања стручњака

10. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реформа администрације у функцији задржавања стручњака

У јавним и државним институцијама, па и у Министарству за европске интеграције, требало би задржати кадрове и имати институционалну меморију, која би омогућила да се задрже људи са специфичним знањима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одговарајући на питање у вези реформе јавне управе, односно политике задржавања кадрова.

Јоксимовић је на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ навела да је код нас схватање независне експертизе на погрешан начин схваћено и додала да много експерата ради у свим министарствима, и то не партијских кадрова, него људи који заиста дуго времена бивајући на тој позицији уђу у материју боље него други.

„Слажем се да би требало задржати кадрове и имати институционалну меморију. Никога из Министарства за европске интеграције нисам заменила, нити изопштила, иако не мислим да су сви неки посебни стручњаци, већ су на том месту дуго радили па су последично и подразумевајуће и дубље ушли у материју. Посебно, имајући у виду да је институционална меморија много важна и да треба задржати људе који имају нека специфична знања”, казала је Јоксимовић.

Додала је да је проблем и у систему напредовања и начину задржавања кадрова.

„Није само новчана стимулација довољна, али мора да постоји систем напредовања и у том смислу и реформа у области јавне администрације која је један од стубова између осталог и онога што су и копенхашки критеријуми за чланство, што је добра управа“, навела је Јоксимовић.

Каже да је дошло до измена и допуна постојећих закона и о државним службеницима, те да је сада фаза имплементације.

„Ми смо три године били у периоду ригидне фискалне консолидације када је била забрана новог запошљавања и нису подизане плате и то је имало ефекта, али била је то мера која је била неопходна и надам се да ћемо са новим позитивним трендовима у макроекономском сектору моћи од краја ове године или почетка следеће да кренемо у озбиљну политику и запошљавања потребних кадрова и задржавања оних који стварно знају“, навела је министар за европске интеграције.

Додаје да нема могућности да се из претприступних средстава користи новац за подршку задржавању кадрова, али да се са Европском комисијом ради на томе да се нађе неки модел који би био оптималан.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, одговарајући на питање да ли сматра да Србија има националне капацитете да 2025. године може да постане чланица ЕУ, навео је да такви потенцијали постоје, али да цело друштво мора радити снажно на свему што је потребно како би се то учинило и могућим.

Извор: Танјуг