Ј. Јоксимовић: Мађарска, гласно и конкретно уз Србију на европском путу

26. фебруар 2019. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Мађарска, гласно и конкретно уз Србију на европском путу

Политика проширења не би требало да буде успорена или заустављена због европских изазова и дилема попут Брегзита, миграција, избора за Европски парламент који следе, изјавила је данас у Будимпешти министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и захвалила Мађарској која доследно и упорно промовише ту политику.

Министар је, која је присуствовала годишњој амбасадорској конференцији у Мађарској - присуствовало је 145 амбасадора те државе, рекла да Србија очекује да политика проширења, иако није популарна, и након европских избора мора да буде заснована на платформи заједничке одговорности и ЕУ и земаља кандидата.
„У супротном се поставља питање ако је реформски процес најважнији, а неће нас довести до чланства, па зашто смо у процесу европских интеграција? Ми можемо реформе да спроводимо и без процеса европских интеграција, али за нас је крајњи циљ пуноправно чланство”, подвукла је Јоксимовић.

Због тога, каже она, треба донети нову „платформу одговорности“ и ЕУ - да земље напредују онако како спроводе реформе и приближавају се том циљу, и одговорност кандидата - да убрзају реформе и да наставе да раде, као што, наводи, Србија ради на стабилности и мирно решавање свих отворених питања, не само са суседима, већ и на нивоу Европе.
„Ми смо оптимистични, ми смо самоуверена земља и народ који зна да је пуно урађено на реформском процесу, помирењу и другим стварима који су били изазови на путу”, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да би за ЕУ било поражавајуће да за седам година, 2025. године, и даље не буде у стању да прима чланице.
„Ја сам и јуче рекла, ми не очекујемо да сада постанемо чланица, говоримо о 2025. години, то је пуних седам година. Ми верујемо да ће ЕУ, посебно после избора за ЕП, оснажити и да ће 2025. године, ако сви урадимо свој део посла, бити још увек отворена могућност и опција“, рекла је Јоксимовић.

Када је о ситуацији на КиМ реч, министар је рекла да је застој у дијалогу проузрокован неодговорним понашањем Приштине, која није испунила ништа на шта се обавезала, већ је увела и таксе на робу из Централне Србије и БиХ и тиме онемогућила даље преговоре.
„Чујемо поруке које не воде ка неком мирном, добром, конструктивном дијалогу без обзира колико је тешко за обе стране, за нас је то врло тешко и политички непопуларно питање, али је Србија и Београд показала велику одговорност у том процесу“, рекла је Јоксимовић.  
Она је додала да Мађарска, без обзира што је признала независно Косово,  показује флексибилан приступ и разумевање за позицију Србије. 

Јоксимовић каже и да се у овом тренутку због таквих околности не назире наставак дијалога и решење иако Београд поштује све што је потписано. 
„За нас то нису били парчићи папира и жврљотине на папиру, већ нешто на шта смо ставили свој потпис, али за другу страну то не важи, извргавају руглу договор који је посредован и подржан од стране високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност”, рекла је Јоксимовић. 

Она наводи да неке поруке које Србија добија из Европе ових дана нису баш најбоље и охрабрујуће, али да Србија остаје посвећена пре свега због интереса грађана и мира и стабилности.

Додаје да се Србија трудила да решава проблеме дијалогом и креативном дипломатијом, али да изгледа нису сви способни за такву врсту приступа.

Јоксимовић је захвалила Мађарској што недвосмислено предњачи као земља која промовише политику проширења, и додала да данас нема много гласова у Европи који се чују у смислу позитивне оријентације према европским интеграцијама, не само Србије, него проширења уопште.
„Зато нама такав гест и гласна позиција Мађарске много значи, и ми и у будућности рачунамо на ту подршку. Увек смо имали подршку Мађарске за отварање свих поглавља за које смо спремни. Мој колега Сијарто је мало оптимистичан када каже да се отворе сва поглавља, али ми се надамо да отворимо до краја јуна бар неколико од пет која смо припремили, и да се настави једна солидна динамика нашег европског пута“, нагласила је Јоксимовић.

Каже да је Мађарска важан сусед Србије, са бројном заједницом у Србији који су одговорни и лојални грађани Србије, као што су, истиче, Срби у Мађарској добри и одговорни грађани Мађарске.
„Не видимо никав проблем и у додатној помоћи и финансирању за бројне пројекте у Војводини, ми то посматрамо као заједничку агенду развоја Србије, на крају тај порез се плаћа у Србији. Немамо разлог да не подржимо такве пројекте и врло смо отворени за сваку врсту сарадње, као што смо сарађивали за време миграција 2015. године”, рекла је Јоксимовић.

Она је оценила да односи Србије и Мађарске никада нису били тако добри као што су данас, и изразила наду да ће у будућности бити још бољи.

Према њеним речима, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто учинио је изванредан гест нашој земљи, с обзиром на чињеницу да је она била један од говорника на годишњој амбасадорској конференцији свих амбасадора Мађарске.
„То је изванредан гест и захвални смо на томе, јер смо нашу позицију и наша размишљања и о европским интеграцијама, билатералним односима у будућности, Европској унији, мигрантској кризи успели да предочимо свим мађарским амбасадорима”, рекла је Јоксимовић.

Каже да мађарски амбасадори широм света сада имају бољи увид када су у питању српска очекивања од новог сазива, европских институција и задржавања политике проширење, као једне од, каже Јоксимовић, најважнијих политика ЕУ којом та европска заједница може себе да ојача, а не да посматра као извор нестабилности и додатних проблема.

Извор: Танјуг