Лабус: Без сарадње са Хагом нема преговора са ЕУ

20. децембар 2005. |

БЕОГРАД, 20. децембра 2005. - Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус изјавио је да су представници Европске уније (ЕУ) упозорили да следеће рунде преговора о Стабилизацији и придруживању неће бити уколико се не оствари пуна сарадња са Хашким трибуналом, преноси агенција Бета.

Навео је да су данашњи преговори били технички са јасном политичком поруком и додао да се нада да ће сви схватити ту поруку.

Шеф преговарачког тима Европске комисије Тереза Собиетски рекла је да је питање сарадње са Хашким трибуналом важно и додала да очекује акцију Владе Србије како би се што пре окончао незавршен посао и наставили преговори.

Она је истакла да таква питања из прошлости оптерећују Владу Србије, ЕУ и стране инвеститоре.

Говорећи о данашњим разговорима, Тереза Собиетски је рекла да се говорило о општим смерницама, као и о стварању зоне слободне трговине између ЕУ и СЦГ.

Министар за економске односе са иностранством и европске интергације Црне Горе Гордана Ђуровић рекла је да је задовљна данашњим разговорима и да су очекивања у потпуности испуњена. Изразила је наду да ће представници Европска комисије у јануару посетити Подогорицу како би помогли у припреми важних докумената за следећу рунду техничких преговора.