Информације Актуелности

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

3. август 2017. | Београд

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила је да су реформе најбитнији сегмент европских интеграција Србије.

„Оно што је процес приступања ЕУ јесу реформе, то су такозвани критеријуми Копенхагена - владавина права, борба против корпуције, реформа правосуђа, економски критиеријум и добра управа", поручила је она.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк данас оценила да је наивно мислити да ће Србија постати чланица Европске уније само уколико призна једнострано проглашену независност Косова, нагласивши да су реформе те које су најбитније у процесу приступања ЕУ.

„Постоји теза која се шири, ја бих рекла прилично неодговорно - ако признамо Косово, ми ћемо одмах постати чланица ЕУ, то је наивно размишљање. То прво није тачно“, нагласила је Јоксимовић. Тако наивно размишљање, сматра она, шире они који Србији не желе успех у процесу евроинтеграција, те им добро дође да „замајавају стварност“.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк указала на то да је поглавље 35 о нормализацији односа са Приштином за нас „додатна политичка околност која није олакшавајућа“.

„То је чињеница. Ми се с тим боримо због себе и пре свега због наших интереса на КиМ", рекла је Јоксимовић. Треба, како је нагласила, бити реалан.

„Ја кад кажем реалан или било ко кад каже реалан, одмах се умећу значења - 'аха, идете на призњање' или да сте и сте издјаник неких интереса. Не, ми морамо да уважимо чињеницу да су бројне земље признале независно Косово, али бројне и нису признале његову независност“, - то је реалност, напоменула је Јоксимовић.

Према њеним речима, само постојање Бриселског дијалога доказује признавање чињенице да Србија и неке друге земље нису признале једнострано проглашену независност Косова, те би Србија требало да пронађе неки модел како да помири те „паралелне реалности".

На коментар да је „опште место“ да ће Србија морати да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ у оквиру поглавља 31, Јоксимовић је рекла да „општа места и јесу општа места јер нико не дискутије о њима, а сви их прихватају а приори као исправна“, да се тако сервирају, те је најлакше „бомбастично речи“ да ће Србија морати да уведе санкције Русији.

„Поглавље 31 значи усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ. Тек кад сте чланица ЕУ, учествујете у процесу доношења одлука. Нико и не очекује и поглавље није тако постављено да кандидат мора да се усклади у потпуности јер кандидат не учествује у доношењу одлука. То нико не очекује. Постоје очекивања да се у овој фази више ускладимо, то не значи да уведемо санкције Русији“, нагласила је Јоксимовић.

Она је, међутим, рекла да је проблем и поражавајуће то када Србију представљају као неког ко ће бити „тројански коњ руских интереса“ у ЕУ.

Србија не треба да буде експонент ничијих интереса, осим сопствених, истиче она.

Јоксимовић је поновила да би Србија до краја године могла да отвори још три поглавља која се односе на компанијско право, будџетске и финансијске одредбе и економске односе са иностранством.

Наводећи да је потпуно легитимно питање које је поставио председник Александар Вучић о тачном датуму уласка у ЕУ, она подсећа да је председник Савета ЕУ Доналд Туск јасно рекао да када Србија спроведе реформе врата ЕУ неће бити затворена, односно биће отворена.

„Водимо реалну политику, нисмо ни еврофанатаци, ни евроскептици, ми смо еврореалисти“, поручила је Јоксимовић.

Осврнула се и на најновије истраживање која показује да 49 одсто грађана подржава евроинтеграције, а да је прошле године година та подршка износила 41 одсто, оценвши да ће подршка варирати.

„Људи разумеју. Политика нећемо ништа, нећемо нигде, ни са ким не доноси ништа добро“,поручила је Јоксимовић.