Саопштење Канцеларије о одлуци Савета ЕУ

03. октобар 2005. |

Београд, 3. октобар 2005. године: Одлука Савета Европске уније којом се усваја мандат за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП) са Србијом и Црном Гором, сигнал је да је наша земља начинила још један корак напред у процесу европских интеграција и да је спремна да значајно унапреди економске и политичке односе са ЕУ, саопштава Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Републике Србије.

Почетак преговора са ЕУ планиран је за 10. октобар када ће Оли Рен, комесар ЕУ за проширење, властима у Београду представити Нацрт споразума о СПП. Очекује се да ће први конкретни преговори о самој садржини Споразума отпочети у новембру 2005.

Преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању водиће се између преговарачких тимова државне заједнице и држава чланица, са једне, и представника ЕУ, са друге стране. Најзначајнија питања, пре свега у областима либерализације трговине и хармонизације домаћег законодавства са европским стандардима, биће разматрана на састанцима стручних тимова двеју страна у наредних неколико месеци.

Резултат преговора биће Споразум о стабилизацији и придруживању који ће потписати државна заједница СЦГ са Европском комисијом и државама чланицама ЕУ. Споразум ће ступити на снагу након ратификације у СЦГ и свим земљама ЕУ. До тада, на снази ће бити Привремени споразум којим ће се међу потписницима уредити односи у области економије.

Данашњом одлуком потврђено је да је ЕУ препознала и уважила напоре наше земље у спровођењу неопходних економских и друштвених реформи, у испуњавању међународних обавеза и остваривању препорука из Европског партнерства којим је трасиран реформски пут Србије и Црне Горе ка ЕУ.