Oтворена поглавља 7 и 29

20. јун 2017. | Луксембург

Одлука о отварању преговарачких поглавља 7 и 29 донета је данас на Шестој међувладиној конференцији у Луксембургу. На конференцији су представљене преговарачке позиције Србије за поглавље 7 - Право интелектуалне својине и поглавље 29 - Царинска унија. Делагацију Србије предводио је министар задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Савет ЕУ представљала је малтешка министарка за европске послове Хелена Дали, а испред Европске комисије присуствовао је генерални директор Дирекциjе EУ за преговоре о проширењу и суседску политику Kристиjан Даниjелсон.

„Кроз отварање поглавља показујемо да смо у реформски процес ушли због нашег друштва и грађана, а и због крајњег циља, приступа ЕУ. Желим да истакнем да је Србија пре свега окренута реформама на унутрашњој агенди, а верујемо да су европске интреграције најбољи пут и механизам да будемо у томе успешни“, казала је Јадранка Јоксимовић, министар задужен за европске интеграције, на конференцији за новинаре након отварања поглавља. Она је додала да је Поглавље 7, о праву интелектуалне својине, важно за грађане и привреду, за правну сигурност, као и за ауторе и њихова права, за сузбијање производње и растурања лажних производа, као и за истраживање и развој. Поглавље 29, о царинској унији, обухвата прописе и механизме за аутоматску примену свих царинских поступака за увоз и извоз, транзит, чиме се поспешују услови пословања.

Директор Дирекциjе EУ за преговоре о проширењу и суседску политику Кристијан Данијелсон казао је да је састанак био "веома добар": "Он је показао веома јасно да је европска перспектива Србије чврста и реална. Отворили смо два поглавља, о интелектуалној својини и царинској унији, и оба поглавља тичу се шире области од приступа ЕУ. Она су суштинска за конкурентност српске економије“.