Стручно усавршавање државних службеника кроз пројекат "Говорите европски"

15. октобар 2010. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији и Британским саветом, упутила је данас позив запосленима у државним и јавним службама и локалним самоуправама да се пријаве за програме специјализованих курсева и стажирања у државама чланицама ЕУ у оквиру пројекта `Говорите европски`.


Директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић рекла је на конференцији за новинаре да је реч о програмима усавршавања и стажирања, који имају за циљ јачање административних капацитета државних институција у процесу европских интеграција, али и побољшање разумевања функционисања администрације ЕУ.


Она је навела да ће најмање 180 учесника похађати специјализоване курсеве у Европском институту за јавну управу у Мастрихту и Европском колеџу у Брижу, док ће 30 учесника стажирати у институцијама ЕУ или држава чланица Уније.


Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс истакао је да је овај програм прилика да се запосленима у државној администрацији приближе основне вредности ЕУ, попут демократије, људских права, толеранције и слободе изражавања.


Директор Британског савета Ендрју Глас нагласио је да овај пројекат укључује обуку у областима као што су финансије, заштита конкуренције, животна средина, пољопривреда и безбедност хране, регионални развој, правосуђе и унутрашњи послови.


Глас је позвао државне службенике, запослене у јавним службама и локалним самоуправама да се до 22. октобра пријаве за овај пројекат.


Укупна вредност пројекта, који је почео у фебруару, износи 2,5 милиона евра, а средства су обезбеђена из претприступних фондова ЕУ за 2008. годину.