Ј. Јоксимовић уручила сертификате награђеним студентима за радове из области процеса европских интеграција

24. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић уручила сертификате награђеним студентима за радове из области процеса европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уручила је данас сертификате студентима награђеним за најбоље радове на тему европских интеграција и процеса приступања ЕУ, а што, како је додала тим елоквентним и промишљајућим младим људима отвара врата ангажмана у ресорном министарству.

Јоксимовић је на штанду МЕИ на 64. Међународном сајму књига сертификате уручила студентима Правног факултета и ФПН, Марији Ралевић, Мирославу Голубовићу и Луки Миловановићу, чији проглашени за најбоље на трећем конкурсу МЕИ.
„Велико задовољство ми је што могу на Школском дану београдског сајма књига да доделим сертификате најбољима“, рекла је она и додала да је награда имала и новчани део и да у целости показује да Влада на озбиљан начин вреднује промишљање које некада може бити и критичко.

Ово је важан и леп конкурс које МЕИ спроводи а тема је она којом се сви као друштво бавимо, рекла је министар и додала да су студенти били позвани да изаберу неку од понуђених тема и дају виђење процеса који има своје успоне и падове и изазове.

Студенти нису униформна категорија, свако има формирано сопствено виђење политика, односа у свету и друштву, они су генерација која може и да види будућност ЕУ и политике које креирамо.

Пред њима је било неколико тема - који су фактори који утичу на процес приступања, на који начин реформе подупрете ЕУ утичу на систем, шта идеју интеграција чини привлачном и зашто, ако не, због чега, какве предрасуде о ЕУ постоје и како би могле да буду превазиђене.

Министар је додала да је пред студентима била и једна актуелна тема коју смо предвидели како ЕУ треба да буде реформисана и како ће се реформама мењана Србија уклопити у тако реформисану ЕУ.

Министар је додала да су сви радови објављени у електронском зборнику доступни најширој јавности и да је вредно да их сви прочитамо.

Врата МЕИ су овако заинтересованим, елоквентним, писменим и промишљајућим младим људима отворена и за упознавање институција и за будући ангажман јер само најбољи и најупорнији то заслужују. Сви остали нека се потруде, рекла је она и додала да на искрен начин говори о отвореним вратима за најбоље, најажурније, најкреативније и највредније.

То су афирмативни радови који нам дају ветар у леђа да и у овим отежаним околностима наставимо пут Владе ка ЕУ, рекла је Јоксимовић.

Радове је ове године оцењивала конкурсна комисија, коју су чинили троје професора Универзитета у Београду: проф. др Јелица Стефановић - Штамбук (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), проф. др Владимир Вулетић (Филозофски факултет Универзитета у Београду) и проф. др Маја Лукић Радовић (Правни факултет Универзитета у Београду).

Извор: Танјуг