Ј. Јоксимовић: Неправедно на чекању

23. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Неправедно на чекању

Наш европски пут се не доводи у питање

Очигледно нису сунчани дани за политику проширења, јер су облаци на европском хоризонту политике проширења последица многобројних унутрашњих, међуинституционалних и међудржавних репозиционирања. Па некако политика проширења трпи неправедно, а онда трпе грађани земаља које су у процесу или чекају на отпочињање преговора.
Овако министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, за „Новости“, одговара на питања да ли је после одлуке ЕУ да не отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом проширење Уније – „мртво“.

Држи ли Француска, која је била најгласнија у блокади Скопља и Тиране, део ЕУ и земље ван ЕУ као „таоце“?

- Србија искрено подржава европске интеграције земаља у региону, због интереса грађана који заслужују бољу будућност и одрживи развој. Али свакако очекујем да се одблокира ово исклизнуће из шина политике проширења и да се ЕУ окрене јачању свих капацитета. Онако како је Кредибилна стратегија проширења из 2018. предвидела и која је остављена као легат новој Европској комисији.

Шта нас очекује у наставку ЕУ интеграција?

- Србија наставља свој пут приступајуће државе, ми смо дубоко напредовали у процесу преговора и реформи, отворили скоро половину поглавља, радимо на критеријумима за привремено затварање, не доводи се у питање наш европски пут. Динамика је таква каква је, навикли смо и не жалимо се, али ми смо озбиљни, у нашем је интересу да утврђену политику реформи и политичке и економске сарадње са ЕУ спроводимо. Исту кредибилност у поступању очекујемо од европских партнера.

Спремне четири преговарачке позиције

Колико поглавља је тренутно спремно за отварање?

- Имамо припремљене четири преговарачке позиције: 2 (слобода кретања радника), 4 (слободно кретање капитала), 14 (транспорт) и 21 (трансевропске мреже).


Очекујете ли да до краја године Србија отвори нова поглавља?

- Финско председавање је промотивно у погледу проширења. Државе чланице очекују тзв. нон пејпр о стању спровођења обавеза из Акционог плана за поглавља 23 и 24, на основу којих доносе одлуку о новим поглављима. Србија је направила озбиљне кораке из области владавине права – предлог медијске стратегије, дијалога о изборним условима, у области система борбе против корупције, тако да очекујем позитивну одлуку о отварању нових поглавља, видећемо колико.

Д. Милинковић

Извор: Вечерње новости