Ј. Јоксимовић: Србија промовише политику одрживог развојa

21. октобар 2019. | Сарајево

Ј. Јоксимовић: Србија промовише политику одрживог развојa

Влада Србије већ дуго промовише политику одрживог развоја, не само као питање популационе динамике и људског капитала, већ и као део циљева одрживог развоја УН Агенде 2030, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

У изјави за медије након конференције „Популациона динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи“ у Сарајеву, Јоксимовић је казала да је питање одрживог развоја важно не само за нашу земљу и земље региона, већ да је то тема којом се озбиљно баве све државе у свету, а посебно чланице Европске уније.
„Влада Србије је на одговоран начин приступила питању одрживог развоја, пре свега имајући у виду економију добробити коју водимо за наше грађане. Цела прича о мерама фискалне консолидације и свим параметрима који су се покренули на боље, има смисла само када људи осете да живе боље и имају јасну будућност у својој земљи, а Србија већ има прве показатеље тог позитивног тренда“, подвукла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је председник Србије Александар Вучић ове године на Генералној скупштини УН представио наш добровољни национални извештај о спровођењу циљева одрживог развоја.
„Ми смо једна од 47 земаља која је припремила овај извештај, а ти циљеви одрживог развоја су заправо најшира платформа економије добробити. То значи смањење сиромаштва, приступ води и инфраструктури за све, родна равноправност, запошљавање, борба против климатских промена, институционална изградња друштва, владавина права. То су и циљеви које Влада Србије у свакодневном раду спроводи“, рекла је Јоксимовић.

Истиче да Србија политику одрживог развоја спроводи и кроз процес европских интеграција, као земља фаворит за чланство у ЕУ и земља која у односу на земље у региону предњачи у спровођењу реформи и која је „дубоко загазила у тај процес“.
„Отворили смо скоро половину поглавља, настављамо интензивно да радимо на томе и очекујем један солидан наставак динамике у наредном периоду, али управо кроз све ове реформе и кроз чињеницу да је УН Агенда 2030 постала и део политичког оквира ЕУ“, указала је Јоксимовић.

Истиче да Србија кроз процес европских интеграција и недавно најављени Национални инвестициони план остварује циљеве одрживог развоја, а самим тим и могућност да задржи људе у Србији који су, подвлачи, наш највећи капитал.
„Све друге врсте капитала зависе од људског капитала и улагања у људе и њихов осећај доброг живота и добробити у својој земљи“, каже Јоксимовић.

Наводи да јој се не свиђа што људи у региону често говоре како је „најбоље из региона отишло“, оцењујући да то није добра реторика.
„Сви који су остали у нашим земљама су изградили наше земље поново после тешког периода. Осим тога, показали су спремност, људске потенцијале и капацитет да, подржавајући одговорне владе које иду и у процес европских интеграција и у реформе, препороде наше економије и земље“, нагласила је Јоксимовић.

Истиче да ни данашња конференција не би требало да служи „сталним жалопојкама“ и питања „шта сада да радимо?“, него да оно што имамо, наводи, употребимо на најбољи начин.
„То ће и они који су отишли приметити и то ће их мотивисати да се поново врате у Србију и регион“, каже Јоксимовић.

Сматра и да је иницијатива председника Србије „мали Шенген“ добар образац слободног кретања економског капитала, али пре свега људског капитала, између Србије, Албаније и Северне Македоније, али и свих оних земаља које желе да се укључе.
„На тај начин промовишемо дипломатију људи, запошљавање онога што имамо, надајући се да ћемо онда сви заједно добити још више“, закључила је Јоксимовић.

Конференцију „Популациона динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи“ у Сарајеву, организују Министарство иностраних послова БиХ и Регионална канцеларија Популационог фонда УН-а за Источну Европу и Централну Азију, уз подршку Савета за регионалну сарадњу.

Извор: Танјуг