Ј. Јоксимовић и Шуц: Немачка подржава кредибилну политику проширења

17. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Шуц: Немачка подржава кредибилну политику проширења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и регионални директор Министарства иностраних послова Немачке за Југоисточну Европу Сузана Шуц разговарали су о наставку европских интеграција Србије и даљој сарадњи две државе у том процесу, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Јоксимовић и Шуц оценили су да Србија напредује на путу европских интеграција, које су важан сегмент реформи – како у Србији, тако и у региону и да осим безбедности и стабилности eвропски пут и партнерство са Србијом повећавају и конкурентност и саме ЕУ, чему наша држава може да значајно допринесе.

Оне су оцениле да су односи две државе на високом нивоу и да постоји обострана жеља за њиховим унапређењем и јачањем. Министар је захвалила на помоћи и подршци коју Немачка даје Србији у процесу евроинтеграција, што потврђује и податак да је Немачка значајан спољно-трговински и стратешки партнер и појединачно највећи билатерални донатор.

Сузана Шуц потврдила је да ће Немачка – у складу са дефинисаним критеријумима, наставити да подржава политику проширења и европске интеграције Србије. Истовремено, истакла је и значај спровођења реформи за које очекује да буду интензивиране. Оценила је да је Влада Србије препознала значај реформи у области владавине права – које би требало интензивирати, али и оних које обезбеђују макроекономску стабилност.

Јадранка Јоксимовић је указала на значај немачке подршке – посебно када је реч о решавању специфичних политичких питања, као што је дијалог са Приштином. Србија се – када је о КиМ реч, залаже за компромисно и одрживо решење. Поновила је да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине једностране и нелегитимне тарифе на робу из Централне Србије.

Регионални директор Министарства иностраних послова Немачке за Југоисточну Европу Сузана Шуц оценила је да би дијалог требало да буде настављен након формирања нове Владе у Приштини, као и да би Приштина требало да укине тарифе.

Извор:Танјуг