Ј. Јоксимовић са представницима УНОПС о наставку сарадње

11. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић са представницима УНОПС о наставку сарадње

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић разговарала је са директором регионалних портфолија Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Онореом Даинијем и регионалним директором за Европу и Централну Азију Мојимом Каримом.

Министар је указала на значај УНОПС-а као једне од организација у систему Уједињених нација за квалитетно спровођење развојних пројеката у Србији, а који укључују економски развој и подршку предузећима, социјалну инфраструктуру и подршку најрањивијим социјалним групама, као и санирање последица поплава. Посебно је нагласила значај програма који подстичу локални развој, попут програма ЕУ ПРО који спроводи УНОПС, а који је у протеклих неколико година обезбедио велики број пројеката у економској и социјалној сфери у 99 мање развијених општина Србије.

Јадранка Јоксимовић истакла је да је намера Србије да у будућем периоду настави у овом смеру и обезбеди локални развој на одрживим основама, а у овом процесу помоћ и искуство УНОПС-а ће представљати значајан ресурс.

Директор регионалних портфолија УНОПС-а Оноре Даини потврдио је да је институција УН посвећена развоју Републике Србије у складу са циљевима одрживог развоја Уједињених нација, односно су резултати које је Србија остварила у спровођењу развојних пројеката видљиви и за сваку похвалу.

Министар и представници УНОПС-а постигли су сагласност око управљања постојећим и будућим пројектима и програмима који су поверени УНОПС-у.

УНОПС је у Србији је присутан од 2000. године и ангажован на спровођењу пројеката финансираних од стране Европске уније, али и других билатералних донатора, попут Швајцарске, Норвешке итд. Неки од примера обухватају ЕУ ПРО програм намењен социоекономском развоју Централне Србије (25 милиона евра), СВИС ПРО (6 милина евра), Норвешка за вас (6,25 милиона евра), програм подршке ромској заједници (1,5 милиона евра), програм подршке ЕУ за реконструкцију путева након поплава (10,47 милиона евра) итд.

Извор: Танјуг