Ј. Јоксимовић и Флесенкемпер: Експертске препоруке Савета Европе важне за Србију

04. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Флесенкемпер: Експертске препоруке Савета Европе важне за Србију

Министар за европске интегарције Јадранка Јоксимовић и директор Канцеларије Савета Европе (СЕ) Тобијас Флесенкемпер разговарали су о интензивирању сарадње Србије и СЕ – посебно у контексту спровођења препорука те европске институције, процесу приступања наше државе ЕУ и другим темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи коју - у реформском процесу, Савет Европе пружа нашој држави, нарочито у сегменту јавне управе, правосуђа, људских права и јачања демократских норми и стандарда. Оценила је да је Србија у последњих 16 година – толико је члан СЕ, постигла значајне резултате у наведеним областима, да је досадашња сарадња Србије и СЕ била на завидном нивоу и да има простора за њено интензивирање.

Министар је, такође, указала да Србија посебну пажњу посвећује усвајању и примени стандарда Савета Европе – посебно у процесу европских интеграција, које су стратешки спољно-политички интерес државе. Нагласила је и да је више од половине грађана – 53%, проевропски опредељено и да њих 68% подржава спровођење реформи. Напоменула је да су посебно битне оне које се односе на владавину права.

Када је о стандардима Савета Европе реч, Јадранка Јоксимовић акцентовала је и значај Хоризонталног програма подршке Савета Европе и Европске уније, чија је друга фаза недавно одобрена. У склопу овог регионалног програма Републици Србији обезбеђује се екпертиза Савета Европе у усклађивању са стандардима СЕ у областима од кључног значаја, укључујући реформу правосуђа, унапређење мањинских права, борбу против организованог криминала и корупције. Резултати постигнути у оквиру прве фазе Програма су веома значајни за наш реформски пут, а од друге фазе програма очекујемо још значајније ефекте, будући да су за наставак програма издвојена доста значајнија средства.

Шеф Мисије Савета Европе у Београду, Тобиас Флесенкемпер, потврдио је да ће Савет Европе и у будућности помагати развој најважнијих сегмената у области владавине права и људских права и оценио да је Србија активна чланица Савета Европе.

Јоксимовић и Флесенкемпер су се сагласили да ће Савет Европе и Министарство за европске интеграције, које је координатор укупне развојне помоћи, појачати координацију ради ефикаснијег коришћења ових средстава у осталим ресорним министарствима.

Извор: Танјуг