Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

11. јул 2019. | Београд

Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

Како да Србија буде што успешнија у учествовању у ЕУ програмима из којих се финансира велики број пројеката из различитих области и да се на тај начин додатно припреми за приступање ЕУ, била је главна тема на јучерашњем представљању пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“.

У наредне две године, уз подршку пројекта који са милион и четиристо хиљада евра финансира ЕУ, Министарство за европске интеграције унапредиће потенцијал Србије за коришћење средстава намењених за ЕУ програме.

„Ово је други циклус програма у којем учествујемо и сада је потребно повећати квалитет и бројност пројеката, као и износ средстава које апсорбујемо из ЕУ програма. Будући да се из буџета Србије издваја новац за учешће у овим програмима, потребно је да средства која повлачимо из пројеката буду већа од новца који улажемо“, рекла је Ана Дрљевић из Министарства за европске интеграције приликом отварања пројекта.

Kао земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија учествује у програмима попут Хоризонт 2020, Програм за конкурентност МСП – Cosme, Еразмус , Креативна Европа, Фискалис 2020, Царина 2020 и другима, који финансијски подржавају квалитетне пројекте држава чланица ЕУ и држава кандидата, а циљ Србије јесте да домаћи пројекти буду што заступљенији. Да би се то остварило потребно је унапредити капацитете институција, али и потенцијалних подносилаца пројеката како би нашли адекватан програм за свој пројекат и како би га што квалитетније припремили.

„Да би се унапредила делотворност ЕУ програма у Србији потребно је додатно обучити националне контакт особе за имплементацију програма, као и унапредити координацију између Министарства за европске интеграције и осталих институција“, рекла је програм менаџерка из Делегације ЕУ у Србији и нагласила да је за боље разумевање програма потребна њихова већа видљивост у јавности.

За сваки ЕУ програм у Србији постоје контакт особе које су задужене да помогну потенцијалним учесницима у идентификацији идеја, писању пројеката, проналажењу партнера и управљању пројектима. Националне контакт особе, административна тела Владе Србије која се баве пројектима, као и научне институције, организације цивилног друштва, привреда, студенти и други потенцијални учесници у ЕУ програмима, јесу групе којима је пројекат намењен и на које ће бити усмерена највећа пажња.

Будући да националне контакт особе потенцијалним учесницима у ЕУ програмима треба да пруже конкретну помоћ за све нивое пријављивања, за њих је, приликом представљања пројекта, јуче одржан и семинар. Кроз успешне примере из Естоније, Пољске и Бугарске, представљено је какав задатак имају контакт особе и на који начин треба успешно да га спроведу. На семинару су представљене и новине у следећем седмогодишњем циклусу ЕУ програма које се односе на измене правила у финансирању, пријављивању и управљању пројектима.

Пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“, кроз серије радионица и обука константно ће радити на усавршавању кадрова за управљање ЕУ програмима и на пружању подршке потенцијалним апликантима.