Ј. Јоксимовић и Пина: Португалија искрено подржава европске интеграције Србије

03. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Пина: Португалија искрено подржава европске интеграције Србије

​​​​​Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Португалије Виржинијом Пинa о даљим активностима Србије у европским интеграцијама и сарадњи две државе у наставку процеса приступања наше државе ЕУ, реформама које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим питањима.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на свеукупној помоћи којом Португалија подржава европске интеграције Србије, истакла је да чланство у ЕУ представља спољнополитички приоритет наше државе што се потврђује кроз посвећеност у спровођењу реформи, које су – како је нагласила, најбољи механизам унутрашњег развоја државе.

Министар је посебно акцентовала реформе у владавини права, економији и другим областима – напредак је констатован и у Извештају Европске комисије којим је Србија генерално задовољна и из кога ће применити све примедбе које оцени као основане.

Јоксимовићева је навела и да се Србија залаже за стабилност региона која је предуслов развоја, сарадње и напретка. Поновила је да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из централне Србије. Такође, нагласила је да је Београд испунио готово све предвиђено Бриселским споразумом, а да Приштина, за 6 година, није ни најелементарније – да формира Заједницу српских општина.

У том контексту, амбасадор Пинa рекла је да Португалија подржава дијалог Београда и Приштине и да инсистира на спровођењу обавеза преузетих Бриселским споразумом.

Виржинија Пинa истакла је да ће Португалија наставити да подржава евроинтеграције Србије. Пренела је да је за Португалију чланство у ЕУ било најзначајнији фактор за укупан напредак и трансформацију друштва и државе. Пина је указала да је Србија окосница европских интеграција региона и да смо остварили значајан помак на путу ка чланству у ЕУ. Прецизирала је и да процес приступања зависи од напретка у реформама – које би требало да буду динамичније, али и да би ЕУ требало да задржи кредибилну политику проширења.

Јоксимовић и Пинa сагласне су да су политички односи две државе добри и стабилни, да би требало да их прате и економски – посебно јер постоји обострана заинтересованост.

Извор: Танјуг