Ј. Јоксимовић: За примарну сепарацију отпада из ИПА 2017 шест милиона евра

25. јун 2019. | Ужице

Ј. Јоксимовић: За примарну сепарацију отпада из ИПА 2017 шест милиона евра

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици и државни секретар Министарства за заштиту животне средине Драган Јеремић боравили су данас у Ужицу у оквиру кампање „Погледај око себе” , чији је циљ да јавност ближе упозна са напорима републичких институција, локалних самоуправа и Европске уније на побољшању животне средине у Србији.

Ужице је први град у коме се организује једнодневни обилазак постројења изграђених уз подршку Европске уније и представљање успешних пројеката у области заштите животне средине.

Заједно са представницима Скупштине града Ужица на челу са градоначелником Тихомиром Петковићем, делегација је обишла Регионалну депонију „Дубоко“ изграђену уз донацију Европске уније, као и Женски центар Ужице, социјално предузеће које се успешно бави рециклажом текстила, а које је добило подршку Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Србија - Црна Гора.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је за набавку опреме за примарну сепарацију отпада, значи на месту настајања отпада - у домаћинствима, фабрикама, компанијама, за регионалне депоније у Ужицу, Пироту, Панчеву, Срему, Мачви, из ИПА 2017, опредељено 6 милиона евра.

„Тај пројекат је важан јер ће се продужити век депоније, која већ сада има проблем превелике количине депонованог отпада. Морамо да будемо одговорни према себи и животној средини и да мењамо навике”, нагласила је Јоксимовић и навела да Србија годишње од ЕУ добије 200 милиона евра бесповратне помоћи.

„Ове седмице биће у Бриселу потписан уговор о још 179 милиона евра бесповратне помоћи из ИПА 2018, што ће додатно унапредити наш реформски рад. Од тих средстава 62 милиона евра биће опредељено за постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу”, најавила је министар Јоксимовић.

Само за заштиту животне средине у Србији, Европска унија је у последњих 19 година донирала 402 милиона евра, а највише је инвестирано у изградњу погона за прераду отпадних вода, регионалних депонија, изградњу и обнављање система водоснабдевања, системе за заштиту ваздуха, системе за управљање медицинским отпадом, нагласио је амбасадор Фабрици.

„Регионална депонија у Ужицу је прва те врсте у Србији и изграђена је донацијама ЕУ и зајмом међународних банака. На њу се на годишњем нивоу депонује 86 000 тона отпада са подручја Златиборског и Моравичког округа. Данас смо договорили даљу сарадњу како би Дубоко наставило да послује на одржив и безбедан начин. У оквиру ЕУ ПРО финансираће се у израда кишне канализације у насељу Крчагово у Ужицу. Кроз кампању „Погледај око себе” желимо да помогнемо да се брзо и одлучно решавају проблем животне средине кроз сарадњу централне и локалне власти”, нагласио је Фабрици.

Државни секретар Драган Јеремић истакао је да је да у Србији треба да се гради 160 нових постројења за прераду отпадних вода и да је за то потребно шест милијарди евра, што ће бити немогуће реализовати без помоћи ЕУ.

Кампања „Погледај око себе“ има за циљ да промовише значај заштите животне средине и уједно подигне свест и покрене на акцију све грађане, заједнице и институције Србије да се ангажују и постану активни у заштити животног окружења у локалним заједницама широм Србије.

Кампању „Погледај око себе “, коју спроводе Министарство за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији, заједно са Министарством за заштиту животне средине, почела је 12. јуна и трајаће до половине јула широм Србије.

Извор: Танјуг