Ј. Јоксимовић: Приоритет током председавања Јадранско-јонском иницијативом саобраћајна и енергетска инфраструктура

08. мај 2019. | Будва

Ј. Јоксимовић: Приоритет током председавања Јадранско-јонском иницијативом саобраћајна и енергетска инфраструктура

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић рекла је данас у Будви да ће приоритет Србије током њеног председавања Јадранско-јонском иницијативом бити саобраћајна и енергетска инфраструктура, али и смањење неравнотеже између фондова за земље чланице ЕУ, с једне, и за земље потенцијалне кандидате, с друге стране.

Говорећи на форуму ЕУ за Јадранско-јонски регион, Јоксимовић је рекла да, иако је чињеница да постоји много регионалних иницијатива, када је реч о резултатима, није сигурна да има и конкретних резултата.

„То значи да морамо више да будемо посвећени и да покажемо већу приврженост, али и ЕУ мора да покаже већу посвећеност“, нагласила је Јоксимовић и додала да је разочарана што у Будву на форум није дошао ниједан комесар ЕУ, јер је, како каже, веома важна посвећеност европским макрорегионалним стратегијама.

Како је навела министар, већина регионалних иницијатива често се непотребно попуњава неким билатералним отвореним питањима којима није место у тим форматима, па постану политички злоупотребљаване.

Јадранско-јонска иницијатива је добар пример политички чисте и јасне иницијативе, нагласила је Јоксимовић и додала да Јадранско-јонска иницијатива до сада није била превише политизована, нити политички злоупотребљена.

Она је рекла да ће Србија током председавања наставити у том духу и правцу што је, како истиче, веома важно „за све у овом интересантном региону“.

„Србија ће, током председавања, имати фокус на саобраћајној инфраструктури, али и енергетској, што је један од најважнијих циљева и стубова рада европске макростратегије, али и јадранско-јонске стратегије“, нагласила је министар.

Један од важних принципа стратегије, познат као такозвано три не - нема нових прописа, нема нових фондова, нема нових институција, је према речима Јоксимовић проблем, пошто нема јасне и видљиве равнотеже између фондова земаља чланица и земаља кандидата.

„Приоритет ће нам бити и настојање да нађемо начин како смањити неравнотежу између фондова за земље чланице, с једне, и потенцијалне кандидате, с друге стране“, додала је Јоксимовић.

Имамо годину дана испред себе, за три „да“, што значи бољу сарадњу, бољу комуникацију и бољу искоришћеност фондова, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг