Ј. Јоксимовић: Вучић на европски одговоран начин заступао легитиман став Србије

30. април 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Вучић на европски одговоран начин заступао легитиман став Србије

Резултат разговора у Берлину је закључак да треба да се разговара о региону, стабилизацији али и о европској перспективи, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
„Састанак у Берлину је био у необичном формату, али је показао намеру Немачке и Француске, али и ЕУ, да се регионална димензија разговора, ако не интензивира, онда макар одржи у животу, уз посредништво ЕУ и немачко-француског, не до краја усаглашеног, али ипак заједничког наступа", рекла је Јоксимовић на питање Танјуга у вези са јучерашњим самитом у Берлину.

Што се тиче наше позиције и наставка дијалога, казала је она, председник Александар Вучић предочио је јасан и чврсто легитиман став Србије, утемељен на снази политичке и дипломатске савести оног који је поштовао договоре и испуњавао обавезе из споразума.
„Вучић се понашао на европски и цивилизован начин, као и до сад, да кроз уметност дипломатије, разговора, понекада и трпљења, заштити интересе и свог народа, али и стабилности региона, а тиме и недељиве европске безбедности”, указала је Јоксимовић.

Сигурна сам, рекла је министар, да су сви учесници састанка, ако су хтели објективно, могли да евидентирају разлоге и актере мањкаве примене Бриселског споразума, а додатно и увођења неевропских тарифа од стране Приштине.

Понашамо се одговорно, нагласила је Јоксимовић, јер разумемо да је ЕУ пре свега пројекат мира и просперитета, а нисам сигурна да су сви у региону у стању то да схвате.
„Председник Вучић је са пуним легитимитетом и кредибилним односом Србије према миру и напретку региона, представљао и заступао наше легитимне интересе и сигурна сам да су европски партнери чули и разумели да се Србија на европски и цивилизовано одговоран начин односи ка регионалној сарадњи и стабилности и будућности", закључила је министар Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг