Ј.Јоксимовић: Посета Хана у правом тренутку за темељну размену мишљења

28. март 2019. | Београд

Ј.Јоксимовић: Посета Хана у правом тренутку за темељну размену мишљења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је прави тренутак за посету европског комесара за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханеса Хана, с обзиром на предстојеће европске изборе, како би се разговарало о томе куда иде политика проширења ЕУ.

Јоксимовић истиче да ће Ханова посета бити и прилика да Србија пошаље поруку европским партнерима да, као што је наша земља позвана да убрза процес реформи, истовремено очекује да то буде праћено, ако не убрзањем, онда макар очувањем динамике отварања поглавља за која смо спремни.

Министар је нагласила да реформе које Србија спроводи јесу у интересу грађана, али и да су такође везане и за напредак у преговарачком процесу.

Европски комесар Јоханес Хан допутоваће данас у дводневну посету Србији.

Јоксимовић је у изјави за Танјуг напоменула да је то можда и последња посета комесара пре европских избора, те да је управо зато значајна, будући да ће април и мај бити посвећени изборном процесу у ЕУ, па се нико у Унији, у том тренутку, неће превише бавити Србијом, односно темом проширења.
„Зато је важно да данас и сутра обавимо једну темељну размену мишљења, пре свега о томе куда иде политика проширења, у односу на очекивања од европских избора и како ми да се позиционирамо у односу на то”, рекла је министар.

Она је подвукла да Србија верује да ће политика проширења наставити да буде активна и жива, али да је важно да се види како ће се трасирати нови пут саме ЕУ и како Србија своје планове да прилагоди очекивањима од нове ситуације у Унији и у државама чланицама након избора.

Јоксимовић је указала и да постоје бројна регионална отворена питања, која су на неки начин везана за европски пут Србије, те да је и тим темама неопходна темељна размена мишљења.

Она је навела да ће Србија представити све што смо урадила, укључујући и имплементацију Бриселског споразума, те подсетила да је јуче заједнички Одбор за стабилизацију и придруживање Европског парламента позвао Приштину да одмах укине једнострано уведене таксе и да се дијалог настави.
„Наша позиција је ту јасна. Нема ко шта нама да замери”, нагласила је Јоксимовић и додала да неки резултат мора да дође, уколико је цела ЕУ стала на позицију да су таксе Приштине не само непотребне, већ и у нескладу са свим договореним критеријумима.
„У том смислу очекујемо да чујемо мишљење и виђење и самог комесара и уопште ЕУ и у ком правцу ће се овај процес одвијати”, додала је Јоксимовић.

Министар је рекла да ће важне теме разговора бити и очекивања Србије у вези са отварањем нових поглавља до краја јуна и румунског председавања ЕУ.
Србија, каже, већ дуже време има припремљених пет преговарачких позиција и активно ради на још неким, али појашњава да ће због европских избора извештај о напретку држава бити померен, у односу на редовну процедуру, па се очекује крајем маја и почетком јуна.

То ће, указује, оставити мало простора и времена земљама чланицама да анализирају напредак, пре свега у поглављима 23 и 24, и да на основу тога донесу одлуку о отварању нових поглавља.

Јоксимовић је истакла да Србија жели да буде припремљена за такав сценарио и да већ сада предочи да то не може да буде разлог и објашњење за успоравање ако резултата са наше стране буде било – а има их, и да ће извештај о напретку крајем маја или почетком јуна дефинисати и препознати све што је Србија урадила у реформским областима.

Додаје да реформе које Србија спроводи јесу у интересу грађана, али су такође везане и за напредак у преговарачком процесу.
„Према томе, као што смо ми позвани да убрзамо реформе, исто тако очекујемо да то убрзање буде праћено, ако не убрзањем због европских избора, онда макар очувањем динамике отварања поглавља за која смо спремни“, подвукла је Јоксимовић.

То су, каже, веома важне поруке, у правом тренутку, како би се Србија припремила за малу паузу када је реч о интересовању ЕУ за политику проширења.
„Тако да не губимо ни време ни темпо и настојимо да редовно извештавамо о нашим активностима и да лобирамо за наше ставове“, рекла је Јоксимовић.

Министар је као важан део посете европског комесара истакла отварање обновљене Голубачке тврђаве, којем ће присуствовати председник Александар Вучић, Хан и чланови владе, јер је обнова финансирана из претприступних фондова ЕУ.

То је, каже, пројекат који је дуго трајао и имао доста потешкоћа, али је на крају у синергији ЕУ, Владе Србије и Аустријске развојне агенције, заокружен и, уз много пројеката широм Србије, показује суштину свега што су, она као ресорни министар, али и сви други, урадили настојећи да Србија користи европске фондове.
„То је важно због смањења регионалних неједнакости у Србији, идентификације развојног потенцијала једне мање развијене области. Важно је да заједно улажемо и дамо нови замах туристичком, одрживом привредном развоју, новом запошљавању и свему што је циљ европских интеграција“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг