Ј. Јоксимовић: Мала и средња предузећа кичма локалног економског развоја

05. март 2019. | Краљево

Ј. Јоксимовић: Мала и средња предузећа кичма локалног економског развоја

Министар за европске интеграције Владе Србије Јадранка Јоксимовић и генерални директор за суседске односе и преговоре о проширењу при Европској комисији Кристијан Данијелсон уручили су данас у Краљеву сертификате предузетницима и представницима микро и малих предузећа чији пројекти ће бити подржани у оквиру програма ЕУ ПРО који финансира ЕУ.

Сертификати су уручени групи од 68 предузећа која послују у Златиборском, Колубарском, Мачванском, Моравичком, Подунавском, Поморавском, Расинском, Рашком, Топличком и Шумадијском округу, а којима су одобрена средства у укупној вредности од близу 1,4 милиона евра.

Преосталих 38 предузећа уговоре су потписала у Бујановцу 22. фебруара ове године у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији, амбасадора Сема Фабриција.

Министар Јоксимовић је рекла да су мала, средња и микро предузећа кичма одрживог привредног развоја.

Решени смо да овај период пре пуноправног чланства Србије у ЕУ, када су нам доступна средства, разни програми и могућности, искористимо на најбољи могући начин и да развијамо не само нашу економију, већ и да идемо у правцу укупног одрживог развоја, рекла је Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је напоменула да примењујући најбоље праксе оних који су успели да донесу одрживи развој у државама ЕУ, Србија учи од најбољих.

„Не дешава се одрживи успех преко ноћи, али важно је препознати стратешки правац развоја. Важно је бити упоран и не посустати пред првим препрекама. Не можемо рећи да ми не треба да будемо у ЕУ јер и они имају проблеме и питати се да ли нас желе у чланству или не. ЕУ је клуб држава која је показала да су заједнички интереси држава и заједничко обликовање политика донели мир, просперитет и бољи живот“, рекла је Јоксимовић, напомињући да је важно да Србија има што боље пројекте који ће запослити људе.

Данијелсон је рекао да је импресиониран приказаном презентацијом.

„То показује да ова врста програма коју радимо заједно са владом Србије има конкретне резултате, а то значи економски развој и то значи да имате шансу да испуните своје снове“, рекао је Данијелсон.

Према његовим речима, ово је начин да се да подршка Европске уније на прави начин, давањем подршке малим и средњим предузећима.

Уз подршку ЕУ, микро и мала предузећа ће добити бесповратна средства за набавку нове опреме што ће им омогућити да повећају продуктивност, а средства ће између осталог бити додељена предузећима која послују у области информационих технологија, која се баве производњом прехрамбених производа или прерадом дрвета.

Успешним спровођењем пројекта ЕУ ће помоћи да укупно 106 микро и малих предузећа унапреди своју производњу и квалитет производа и отвори нова радна места, доприносећи тако унапређењу конкурентности локалне привреде у Србији, рекао је он.

Кроз пројекат ће се уз подршку ЕУ набавити опрема за микро и мала предузећа вредна више од два милиона евра.

Извор: Танјуг