Ј. Јоксимовић и Алт: Стабилност региона интерес Србије и ЕУ

04. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Алт: Стабилност региона интерес Србије и ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником немачког Бундестага Ренатом Алт о билатералним односима две државе, будућим активностима Србије у процесу европских интеграција, ситуацији у региону и другим важним темама.

Министар је обавестила Ренату Алт да је Србија јасно опредељена да настави са процесом приступања ЕУ, превасходно због жеље да применом европских норми и стандарда реформише и модернизује државу која ће, као таква, приоритетно бити у функцији грађана. Навела је да би ради заштите и очувања кредибилитета политике проширења ЕУ требало да подржи процес приступања, заснован на познатим критеријумима из Копенхагена.  

Јоксимовић је истакла да нарочит значај за државу имају реформе, пре свега, у поглављима 23 и 24, а тичу се владавине права и да су реформе у тим областима најзахтевније. 

Нагласила је да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије, која се позитивно одредила према активностима Србије, око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. Указала је и да је Србија процес уставних измена у области правосуђа спровела дубље и обухватније од многих, што може да постане модел за остале кандидате у приступном процесу. 

Министар је указала и на значај реформи у осталим областима, посебно економији, које су резултирале повећањем иностраних инвестиција, већим упошљавањем, привредном стабилношћу, јер, како је нагласила, економски снажан регион важан је за нашу државу.

Јоксимовић је рекла да је очување регионалне стабилности и сарадње, посебно због позитивних економских параметара, императив Србије, и да нам дестабилизација прилика свакако није у интересу. Оценила је да одлука Приштине о увођењу такси на робу из Србије и БиХ, а све уз подршку званичне Тиране, представља урушавање темељних вредности ЕУ и стабилности региона, што би могло да представља и дугорочан европски проблем. Стога, министар очекује да ЕУ утиче на промену антиевропског понашања Приштине, које је посебно исказано идејом стварања пакта против Србије који би укључио и Хрватску, Црну  Гору и Македонију.  

Посланик Бундестага Рената Алт нагласила је да Немачка пажљиво прати дешавања у региону и да је заинтересована да се очувају мир и стабилност. Констатовала је да је процес европских интеграција сложен и захтеван управо због искустава са државама ЕУ које нису биле спремне за пријем.

На састанку је констатовано да су односи две државе на високом нивоу и да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње. Наведено је да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и да је, у последњих 15 година, та држава - као наш највећи билатерални донатор, определила више од 1,8 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте.

Извор: Танјуг

 

 

 

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт

Министар Ј. Јоксимовић и Алт