Потписан Споразум о сарадњи у процесу европских интеграција Србије

26. децембар 2016. | Београд

Потписан Споразум о сарадњи у процесу европских интеграција Србије

Представници Развојне агенције Србије (РАС) и Канцеларије за европске интеграције потписали су данас Споразум о сарадњи у процесу европских интеграција Србије.

Споразум су потписали вршилац дужности директора РАС Жељко Сертић и вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић, а потписивању је присуствовала министар задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Циљ споразума је унапређење сарадње ради ефикасније координације активносту у процесу приступања Србије Европској унији.

Како је речено, Споразум подразумева сарадњу и у процесу програмирања фондова међународне развојне помоћи као подршке локалном и регионалном развоју, као и консултације у процесу програмирања ИПА средстава и у раду Преговарачке групе за регионалну политику и координацију структурних инструмената.

Министар Јоксимовић оценила је да би Споразум требало разумети као допринос укупним напорима државе да се припреми за предстојеће фазе процеса приступања и осигура да се искористе све могућности које нам као држави кандидату стоје на располагању.

„Циљ нам је да се ефикасније координира процес европских интеграција у области привредног развоја и превазилажења регионалних и локалних разлика. Споразум подразумева сарадњу у коришћењу средстава из претприступних фондова ЕУ на основу индентификовања кључних потреба, као и потенцијала на локалном и регионалном нивоу - пре свега кроз развој предузетништва, иновација и инфрастуктуре, информационо-комуникационе технологије, односно људски капитал", рекла је Јоксимовић након потписивања споразума.

Како је навела, европске интеграције треба посматрати као један од кључних покретача унутрашњег развоја."Оне су шанса у којој успех зависи од наше припремљености и на томе ћемо заједнички радити", истакла је Јоксимовић.

Министарка је додала да је координација институција веома важна и да је зато битно да се удруже капацитети како би се полако смањивале регионалне и локалне разлике у нивоу економске развијености.

Како је навела, то је оно што ће грађани заиста осећати као корист од европских интеграција.