НВО и Канцеларија потписали Меморандум о сарадњи

12. јул 2005. |

БЕОГРАД, 12. јула 2005. - Меморандум о сарадњи који су данас потписали представници владине Канцеларије за придруживање ЕУ и тридесетак невладиних организација у Србији први је меморандум те врсте које је једно владино тело закључило са невладиним сектором, изјавила је секретар те Канцеларије Тања Мишчевић, а преноси агенција Бета.

Тања Мишчевић је на округлом столу `Улога невладиних организација у процесу европских интеграција` у Београду нагласила да је веза грађанског друштва и владе крајње природна веза, а да је процес евроинтеграција могућ само уз ангажовање целокупног друштва.

`То је наша заједничка почетна позиција. Владина канцеларија не посматра европске интеграције као простор коме треба да тежимо као циљ по себи, већ као простор у коме ћемо се као друштво нормално сналазити и у том процесу као природног партнера видимо стране и домаће невладине организације, рекла је секретар Канцлеарије. Према њеним речима, задатак сарадње два сектора биће упознавање грађана и подизање њихове свести о значају европских интеграција, као и информисање где се Србија и Црна Гора налазе у том процесу данас.

Учесници округлог стола изразили су задовољство што су и Скупштина СЦГ и обе републичке скупштине усвојиле резолуције о приступу европским интеграцијама, али и нагласили да невладин сектор има велику улогу у приближавању тих процеса грађанима, што је и наглашено у тим документима.

`Невладине организације могу на једноставан начин да објасне становништву шта су европске интеграције, јер ми бирократе умемо да говоримо веома сложено и неразумљиво`, казао је представник Делегације Европске комисије у СЦГ Дејвид Хадсон. Он је нагласио да су европске интеграције процес који мења живот свих грађана и зато они морају активно да се укључе у њихову имплементацију у само друштво.

Јадранка Јелинчић из Фонда за отворено друштво изразила је задовољство што је процес доношења националне стратегије за придруживање ЕУ био потпуно транспарентан и што је у њеној изради учествовао и цивилни сектор.

Изразила је и наду да данас потписана сарадња неће остати на нивоу централних власти, већ да ће се она проширити и на локални ниво.

Преузмите текст Меморандума о сарадњи