Заједничког консултативног одбора у вези отварања поглавља 23 и 24

26. јул 2016. |

Представници социјалних партнера и организација цивилног друштва Србије и Европске уније, окупљени у Заједничком консултативном одбору, поздрављају отварање поглавља 23 и 24, уз оцену да је наставак преговора од изузетне важности за усаглашавање прописа и политика Србије са принципима и правилима Европске уније. Одбор подсећа да је напредак у преговорима у тим поглављима од изузетне важности за отварање преговора у другим поглављима, као и за динамику целокупног процеса приступних преговора.

Заједнички консултативни одбор ће и убудуће унапређивати дијалог између институција система, представника социјалних партнера и цивилног друштва. Важан задатак остаје и подстицање напретка у усклађивању и спровођењу прописа ЕУ, као и упућивање препорука релевантним актерима, како би се већ настале и наступајуће реформе спровеле у свим областима друштва.

Заједнички консултативни одбор, од 2014. године када је основан, прати реализацију Споразума о стабилизацији и придруживању и подстиче сарадњу са социјалним партнерима и организацијама цивилног друштва. У раду Одбора учествује по девет представника Србије и Европског економског и социјалног комитета, који су именовани испред социјалних партнера и организација цивилног друштва