Професионализација јавне управе један од приоритета европских интеграција

01. април 2016. |

Са аспекта европских интеграција, веома је важно питање професионализације државне управе, а оно што Србија жели да постигне у наредне четири године су европски стандарди живота и рада, изјавила је данас министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на Првом дипломатском форуму "Професионално усавршавање јавних службеника", који су организовали НАЛЕД и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

"Ако може брже, тим боље, али свакако, достигнути европски стандарди значе бољу и ефикаснију државну управу, мању и ефикаснију администрацију, брже правосуђе, више скенера у болницама, више рачунара у школама", рекла је Јоксимовић.

Сматра да је професионализација државне управе важан повод, а један од најважнијих је не само реформа и професионализација државне управе, већ и обавештавање јавности колико се заиста ради и колико напора улаже.

"Треба нагласити како добра партнерства имамо, не само са ЕУ, већ и са бројним нашим билатералним пријатељима, земљама које су и географски удаљене, али које су и те како пуно урадиле да се нека знања пренесу у нашу државну управу", рекла је министарка.

"Да заиста кренемо у тешке и захтевне структурне реформе, а опет, структурних реформи нема без ефикасне и професионалне државне управе и администрације и то све у условима постојећих, затечених ресурса, где немамо могућности да ширимо и оснажујемо капацитете које имамо, већ с ониме чиме располажемо, морамо да произведемо најбољи резултат", рекла је Јоксимовић и нагласила да је то захтеван процес.

Када је реч о професионалном усавршавању државних службеника у иностранству, министар Јоксимовић је посебно истакла да је Канцеларија за европске интеграције само ове године у сарадњи са британским, француским и немачким партнерима организује вишемесечно стажирање у институцијама држава чланица ЕУ за 19 државних службеника изабраних на конкурсима. До сада је овим индивидуализованим обликом стручног усавршавања укупно обухваћено 70 стажиста, а на иницијативу Канцеларије, по први пут је - изменама и допунама новог Закона о државним службеницима Републике Србије у децембру 2014 – регулисано стажирање као облик стручног усавршавања, који се реализује и унапређује у складу са потребама преговарачког процеса. На билатералном скринингу за поглавље 22, овакво иновативно решење је похвалила и Европска комисија.