Немачка развојна помоћ Србији од 157 милиона евра

20. новембар 2014. |

Представници Владе Србије и Савезне Републике Немачке потписали су јуче Протокол о развојној сарадњи, којим су за развојне пројекте у Србији предвиђена средства у укупном износу од 157 милиона евра. Развојни зајмови по повољним условима износе 138,5 милиона евра, од чега ће држава Србија за 70 милиона евра дати гаранције, док је износ бесповратних средстава 18.5 милиона евра. Ова средства биће искоришћена за пројекте у области снабдевања водом, као и за пројекте који третирају отпадне воде, енергетику и одрживи развој у привреди.

Директор Управе за јавни дуг Бранко Дрчелић истакао је да ће ови зајмови бити узети по веома повољним условима, и објаснио да се ради о кредитима које ће или држава директно узимати или ће дати гаранцију за задуживање јавним предузећима или локалним властима. Он је као пример навео недавно потписани кредит у области енергетске ефикасности који има фиксну каматну стопу од 2,1 одсто, гтејс период од три године и рок отплате од 10 година.

Заменик амбасадора Немачке у Србији Михаел Хазенау истакао је да овај протоцол представља потенцијал за даљу сарадњу. Он је подсетио да је Немачка највећи билатерални донатор Србије и нагласио да та земља подржава Србију на путуи њеног придруживања у ЕУ.

Заменица генералног директора за северну Африку, Средњи исток, јужни Кавказ, латинску Америку, југоисточну Европу у немачком Савезном министарству за економску сарадњу и развој Кристијане Бегеман Хагедорн рекла је да данашњи протокол представља наставак 15 година дуге сарадње две земље. Према њеним речима, ова средства биће искоришћена за пројекте у области водоснабдевања и отпадних вода. енергетике, и то пре свега за пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енргије, као и за пројекте у области одрживог развоја у привреди, јер је циљ да се створе нова радна места. Хагедорн је истакла да ће заједно са Владом Србије бити отворени нови програм подстицаја економског развоја и стварања нових радних аместа, а подстицаје ће давати и у стедњем стручном образовању.

У периоду од 2000. до 2013. године за развојну сарадњу Србије и Немачке укупно је било намењено 1,45 милијарди евра развојне помоћи. Немачка развојна помоћ Србији, у виду донација и зајмова, реализује се кроз финансијску и техничку подршку. и отпадних вода. енергетике, и то пре свега за пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и за пројекте у области одрживог развоја у привреди, јер је циљ да се естворе нова радна места.

У периоду од 2000. до 2013. године за развојну сарадњу Србије и Немачке укупно је било намењено 1,45 милијарди евра развојне помоћи. Немачка развојна помоћ Србији, у виду донација и зајмова, реализује се кроз финансијску и техничку подршку.