Покретање процене потреба у санацији последица поплава

10. јун 2014. |

Влада Републике Србије била је данас домаћин састанка организованог поводом покретања поступка процене потреба у санацији последица поплава која се одвија у сарадњи са Европском комисијом, Светском банком и Уједињеним нацијама. Ова сарадња ће олакшати ефикасан и благовремени прелазак са пружања помоћи на развојне активности које ће спроводити Влада Србије. Процена ће обухватити физичку штету и економске губитке, а такође ће се утврдити последице које су претрпели грађани у погођеним подручјима и њихове потребе у обнови.

Процена потреба се спроводи у блиској сарадњи са надлежним српским министарствима које координира Канцеларија за помоћ и обнову подручја погођених поплавама. Стручњаци и званичници српских власти, Делегације ЕУ у Републици Србији, Европске комисије, УН и Светске банке ће утврдити потребе и проритете санације, повезујући хуманитарну помоћ са непосредним и дугорочним напорима за обнову уз блиску сарадњу са општинама и цивилним друштвом у погођеним подручјима.

Процена потреба дешава се у право време за активирање подршке Србији након поплава коју пружају бројни донатори међу којима су Фонд солидарности ЕУ, Консолидациона помоћ УН као и Светска банка, ЕБРД и ЕИБ преко својих зајмова.

Процена потреба ће утврдити: друштвено економске последице и трошкове поплава, нарочито у приоритетним секторима као што су пољопривреда, саобраћај, трговина и индустрија, као и последице и трошкове приватних домаћинстава и предузећа, те јавног сектора. Овом проценом ће се успоставити краткорочни, средњорочни и дугорочни оквир санације и обнове, спровешће се макроекономска анализа утицаја, прилагодити стратегије смањења ризика за одрживу санацију и обнову. Даље, обезбедиће се аналитичка основа за мобилизацију и координацију националнихи међународних извора помоћи попут ЕУ, Светске банке и УН. Процена ће такође дати основу за међународну донаторску помоћ и представљаће важан допринос планираној међународној донаторској конференцији.