Одржан састанак Савета координационог тела Владе за процес приступања Европској унији

24. јaнуар 2014. |

Генерални директор Директората за проширење Европске комисије Кристијан Данијелсон учествовао је данас, на крају дводневне посете Београду, на састанку Савета Координационог тела Владе за процес приступања ЕУ, којим је председавао Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције. Састанку је присуствовала и проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији.

Заједнички је изражено задовољство због званичног отпочињања приступних преговора одржавањем Прве међувладине конференције почетком ове недеље у Бриселу, којим је наступила и нова ера у односима наше земље са Европском унијом. Наглашено је да је то заслужено признање за напредак учињен претходних година али и знак да још интензивније треба наставити са модернизацијом друштва како би се превазишли изазови који Србију чекају на путу ка чланству.

На састанку је постигнута сагласност и око тога да је у наредном периоду неопходно посветити посебну пажњу даљим реформама и наставку усклађивања домаћих прописа са правним тековинама Европске уније, посебно у областима које су темељ владавине права и које чине садржај преговарачких поглавља 23 и 24, а то су Реформа правосуђа и основна права и Правда, слобода и безбедност.

Ружић и Данијелсон указали су и на значајан посао који представници српске и бриселске администрације обављају у поступку скрининга, односно аналитичког прегледа законодавства, који је фаза која претходи отварању преговора по поглављима. Изразили су задовољство добром припремом и исказаним капацитетима представника српске јавне управе у скринизима који су до сада окончани.

На састанку су договорени су и наредни кораци у наставку сарадње и активна подршка Европске комисије напорима Србије да предано учествује у даљем усклађивању са правилима и стандардима Европске уније.