ЕК: Позитивно о Србији, следе изазови

16. октобар 2013. |

Србија је ове године остварила историјски напредак у европским интеграцијама, али је чекају озбиљни изазови у домену економије и владавине права, каже се у сажетку годишњег извештаја Европске комисије о напретку који је данас званично представљен у Бриселу.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт данас је после састанка у Палати „Србија” предао премијеру Ивици Дачићу Извештај о напретку Србије на путу ка Европској унији.

Дачић је поручио да је ово најповољнији извештај до сада и нагласио да ће Србија наставити да ради на испуњавању критеријума и неопходним унутрашњим реформама.
„Без обзира што се Извештај тек данас званично представља могу да дам прву оцену - да је и поред одређених замерки, ово један од најповољнијиих Извештаја Европске комисије и да смо задовољни оценама“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, суштински је важна оцена у Извештају да су односи Србије и ЕУ ушли у једну нову фазу, да је дошло до квалитативног напретка у реформама у Србији, као и по питању стабилности и сарадње у региону и дијалога са Приштином.
„Наравно да ће Србија у наредном периоду обратити пажњу на примедбе које постоје.

Нама је циљ не само да Србија уђе у ЕУ, него да Европа дође овде“, поручио је премијер.

Он је рекао да ће Србија наставити путем унутрашњих реформи и дијалога са Приштином као и са напорима за стабилизацју прилика у региону.

„Ово је била историјска година на путу Србије ка ЕУ", каже се у закључку извештаја ЕК који је комесар за проширење Штефан Филе данас званично представио посланицима на седници Спољнополитичког комитета Европског парламента.

Филе је данас поручио да је 2013. година била добра година за проширење.
Он је на свом твитер налогу, као образложење, написао да су ове године Београд и Приштина постигли историјски споразум, да је Хрватска ушла у ЕУ, а да је ЕУ добила Нобелову награду за мир.

Извештај за 2013. годину можете да преузметеовде.

Документ "Стратегија проширења и кључни изазови 2012 - 2013" на енглеском можете преузети овде.