Отворено ново поглавље скрининга

02. октобар 2013. |

У Бриселу је данас, у оквиру Процеса експланаторног скрининга, отворено ново, 24 поглавље преговора о придруживању, које се тиче правде, слободе и безбедности.

Делегацију Србије, која ће се кроз разговоре са експертима Европске комисије упознати са европским стандардима у овим областима, предводиће министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић.

Тимови стручњака из Србије и Европске уније ће расправљати о механизмима борбе против организованог криминала, илегалних миграција, азила, визној политици, као и о борби против корупције. Ови разговори су наставак прошлонедељних разговора о реформи правосуђа и о основним правима.

Министар без портфеља у влади Србије задужен за европске интеграције Бранко Ружић оценио је да је Србија већ сада у партнерском односу са Европском унијом и да граби крупним корацима напред.

„Ми смо отпочињањем скрининга практично променили статус“, рекао је Ружић новинарима у Бриселу, где је јутрос почела рунда скрининга посвећена поглављу 24 – правди, слободи и безбедности.

„Сада смо партнери са ЕУ и грабимо крупним корацима напред”, оценио је министар, који заједно са шефицом српског тима за преговоре о придруживању Тањом Мишчевић предводи бројну српску делегацију коју чине и експерти из Министарства унутрашњих послова, одбране и Безбедносно-информативне агенције.

У наредна три дана делегација ће се, уз помоћ стручњака из Европске комисије, упознавати са европским стандардима у областима из поглавља 24, а Ружић је истакао да је реч о питањима од суштинског значаја за грађане Србије.