„Јачање капацитета културног сектора кроз ЕУ фондове и учење кроз сарадњу“

11. април 2011. |

Канцеларија за европске интеграције у сарадњи са Министарством културе- Тачка културног контакта и Амбасадом Републике Мађарске организује информативну обуку на тему „Јачање капацитета културног сектора кроз ЕУ фондове и учење кроз сарадњу“ у Крушевцу и Врању 11. априла и Новом Пазару 12. априла. Обука је замишљена као наставак сарадње са Републиком Мађарском у области културе започете 2008. године када је Канцеларија реализовала два дводневна семинара на тему „Приступ ЕУ фондовима у сектору културе“ и студијску  посету  овој земљи за државне службенике и културне оператере.

Обука, која се организује на основу Годишњег плана сарадње и Меморандума о сарадњи, потписаног између Канцеларије за европске интеграције и Амбасаде Републике Мађарске, има за циљ да представи програм Култура 2007-2013, ЕУ фонд намењен културном сектору, управљање пројектима у области културе, као и искуства са студијске посете Мађарској из новембра 2010. године, коју је Канцеларија организовала са циљем упознавања културних делатника из Србије са радом мађарских културних институција и примерима добре праксе у области културе.

Овај дгађај намењен је представницима локалних самоуправа, јавних институција, невладиних организација, менаџерима у култури и осталим културним делатницима који се баве локалном културном стратегијом, управљањем пројектним циклусом и менаџментом у култури.

Канцеларија за европске интеграције је до сада у сарадњи са Амбасадом Републике Мађарске реализовала укупно 24 семинара на тему енергетике, слободе, правосуђа и безбедности, улоге медија у европским интеграцијама, регионализације и локалне самоуправе и политике у области културе. Семинаре је похађало 510 учесника.