Филе: Прикључење Србије Унији је реално

29. март 2011. |

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је данас у Скупштини Србије да је мишљење Европске комисије о кандидатури Србије савршена прилика да се пређе на следећу фазу у придруживању а то је могући статус кандидата, а можда и датум за почетак преговора.

Филе је у обраћању посланцима на посебној седници Скупштине Србије поручио да је прикључење Србије породици европских народа реално и да је тај циљ на дохват руке, али да је за добијање позитивног мишљење ЕК о кандидатури Србије потребно испунити политичке критеријуме.

"Та прилика вам се указала ове године. Дали смо вам мапу пута, кључне области које је Влада Србије унела у акциони план и које треба реализовати", рекао је Филе и истакао да је у наредних неколико недеља и месеци неопходно најхитније спровести унутрашње реформе.

Као приоритете на путу придруживања, Филе је навео реформу правосуђа и борбу против организованог криминала и корупције, а нарочито је истакао да је пуна сарадња са Хашким трибуналом од кључног значаја за мишљење ЕК.

Филе је рекао да су приоритети Србије и промена изборног законодавства, адекватно фунцкционисање независних регулаторних тела, утврђивање правне сигурности и имовинских права, заштита људских права и слобода, помирење и регионална сарадња као и питање Косова.