О Србији и у Европском парламенту

17. септембар 2010. |

Србија је прешла велики пут, али је пред њом низ изазова до чланства у ЕУ, истакли су учесници на представљању Србије у у Европском парламенту.



У дебати поводом 10 година односа између ЕУ и Србије, говорници су истакли важност коју у сарадњи Србије и Уније има заједничка резолуција о Косову.



Председник одбора Европског парламента Едуард Кукан, који је председавао састанку, оценио је да је чињеница да је на овако компликовану тему постигнуто сагласје Београда и Брисела „велики догађај и за људе из Србије, и за људе из ЕУ“.



„Сада постоји изузетно позитивна атмосфера за напредак Србије у европским интеграцијама и велика би грешка била не искористити је“, рекао је Кукан, изразивши наду и да ће данашње саслушање допринети овој „доброј атмосфери“.



Европски комесар за проширење Штефан Филе је усвајање усаглашене резолуције у УН оценио као „изузетно достигнуће“које је остварено захваљујући „храбром и одговорном приступу српског руководства“.



„Отворена је нова страница у односима ЕУ и Србије“, рекао је Филе, додајући да овакав приступ Србије представља и важан корак у процесу дијалога између Београда и Приштине који ће ЕУ подржавати.



И известилац парламента о Србији Јелко Кацин оценио је да „компромис Брисела и Београда“ о резолуцији „представља нови почетак у односима“ ЕУ и Србије.



„Упркос разликама које су постојале у прошлости, сада би сви регионални проблеми требало да буду решавани на партнерски начин“, рекао је он.



Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић је, изразивши задовољство постизањем компромиса са ЕУ, нагласиода је једнострано проглашена независност Косова за Србију неприхватљива и да је „став Србије по том питању јасан“.



„Ми желимо да будемо део решења које ће бити прихватљиво свима, укључујући и Србију. Спремни смо да са ЕУ радимо на налажењу општеприхватљивог решења“, рекао је он.



У том контексту, Ђелић је казао да се, да би дијалог био успешан, морају узети у обзир права обеју страна - интереси и Срба и Албанаца.



Према његовим речима, предстојећи дијалог између Београда и Приштине мора се одвијати у „атмосфери стабилности и мира“.



„Мислим да је то европски начин за напредак. Свако ће морати нечега да се одрекне. Никако да једна страна добије све, а друга све изгуби“, додао је он.



Ђелић је окупљене подсетио на то где је Србија била по паду режима Слободана Милошевића - најсиромашнија држава Европе са уништеном привредом и изгубљеним угледом - док се данас сматра поузданим партнером са привредом која је већ, практично, интегрисана у ЕУ.



Ђелић је рекао да Србија неће штедети напора у хватању преосталих одбеглих хашких оптуженика и напоменуо да је за своју борбу против организованог криминала и корупције већ добила похвале и од ЕУ, али и од САД.



„Правосудне реформе су веома важне и деликатне и наставићемо да радимо са својим европским колегама како бисмо исправили било какве грешке. Та реформа је била неопходна и веома смо јој посвећени и наставићемо са њом“, додао је он.

Група пријатеља Србије у ЕП

Новооснована Група пријатеља Србије у Европском парламенту изазива велику пажњу.



У Европском парламенту се по први пут састала новооснована Група пријатеља Србије, чије су оснивање иницирали европски посланици, Зоран Талер из Словеније и Виктор Бостинару из Румуније.



Циљ ове Групе пријатеља Србије је да ојача пријатељске везе и сарадњу са Србијом и њеним представницима, и већ сада међу европским посланицима изазива велики интерес.



„У Групу пријатеља Србије смо позвали све посланице и посланике Европског парламента, а одазвали су се они који у Србији виде потенцијалну пријатељицу, савезницу и чланицу ЕУ“, каже Зоран Талер и додаје да ЕУ отвара врата државама западног Балкана, а да пројекат удружене Европе неће бити закључен без тих држава.



„Ова група је само додатни сигнал региону да занимање за њега, од стране ЕУ, не попушта, чак и јача“, каже Талер који намерава да у оквиру Групе пријатеља Србије, током ове и идуће године, организује низ сусрета који ће бити занимљиви не само са политичког становишта, већ и са становишта културе, образовања, привреде и других области.




(Извор:ТAНЈУГ)




Билтен са представљања можете преузети овде.