ЕК поздравља напоре Србије да повећа свој пољопривредни потенцијал

22. септембар 2009. |

Београд, 18. септембар 2009 - Секторски састанак на тему пољопривреде, рибарства и безбедности хране, ветеринарских и фитосанитарних питања одржан је у Београду 17. и 18. септембра као део Унапређеног сталног дијалога Србије и ЕУ.

 

Након састанка Европска комисија објавила је саопштење у којем је поздравила помак који је Србија у мају направила усвајањем 15 закона у области пољопривреде. Циљ ових прописа је да се грађанима у Србији обезбезеди безбедна храна а предузећима више могућности за трговину. Комисија је охрабрила Србију да настави са спровођењем закона и ангажовањем неопходних људских и финансијских ресурса.

Када је реч о безбедности хране, ветеринарским и санитарним питањима, Комисија поздравља помак који је Србија направила усвајањем кључних закона и реорганизацијом служби ради обезбеђења ефектне контроле ланца исхране. Такође, Комисија истиче да пружа подршку властима у Србији у њиховој намери да искористе ове резултате како би се Србија још више приближила европским стандардима и тако унапредила заштиту здравља потрошача и излаз српских пољопривредних производа на тржиште ЕУ. Уз то, Европска комисија је охрабрила Србију да настави да улаже напоре на регистрацији животиња и искорењивању болести код животиња. Комисија цени опредељеност српских власти да се ухвати у коштац с тешким задатком класификације и унапређења предузећа за производњу прехрамбених пољопривредних производа. Из Комисије додају да је важно на време решити питање предузећа која се баве прерадом животињских нуспроизвода.




У области пољопривреде и руралног развоја, Комисија поздравља нови законски оквир који поставља основе за оснивање одговарајућих административних структура за управљање будућим фондовима ЕУ у овим областима. Комисија је приметила позитивне помаке и планове одређених сектора пољопривреде и руралног развоја. Представници Србије и ЕУ разменили су информације о напретку билатералне размене пољопривредних производа и утврдили да Србија има повољан биланс.

Укупна вредност финансијске помоћи ЕУ сектору пољопривреде од 2000. године износи око 70 милиона евра. ЕУ ће наставити да даје финансијску подршку овом сектору кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА). Вредност планираних пројеката у области пољопривреде који ће се финансирати из ИПА, могли би у наредне две године достићи износ од 30 милиона евра. Посебна пажња биће посвећена помоћи српској администрацији да развије и спроводи политике у области руралног развоја, борбе и искорењивања животињских болести и контроле безбедности ланца исхране.




Годишњи извештај о напретку Комисије, који треба да буде објављен средином октобра, пружиће детаљну оцену напретка Србије у овој и другим политикама.