Eкономски дијалог представника Владе Србије и Европске комисије

14. јун 2007. |

Београд, 14. јун 2007. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је данас на отварању четвртог састанка Унапређеног сталног дијалога представника Владе Србије и Европске комисије да су најважнији задаци Министарства доношење буџета за ову годину, одржавање макроекономске стабилности и планирање буџета за 2008. годину.

У саопштењу Канцеларије за придруживање Европској унији наводи се да је Цветковић, говорећи о усклађивању прописа са правним тековинама ЕУ, посебно указао на значај закона о екстерном ревизору чије се усвајање очекује у Скупштини Србије, и нагласио да се процес хармонизације не завршава усвајањем прописа, већ да је потребно да се обезбеди и систем за њихово ефикасно спровођење.



Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић истакао је да је у области монетарне политике најзначајнији задатак, ниска инфлација, већ остварен, и изразио уверење да ће инфлација на годишњем нивоу у овој години износити између четири и осам одсто, док је пројекција за 2008. између три и шест одсто.



Када је реч о политици курса динара, гувернер је нагласио да се курс никада слободније није формирао, као и да су девизне резерве на рекордно високом нивоу од 12,3 милијарде долара.



Према његовим речима, планира се наставак либерализације девизног тржишта измештањем мењачких послова из централне банке ка комерцијалним банкама, као и јачање улоге страних учесника на тржишту девиза у Србији.



Директор у Генералном директорату за економију и финансије Европске комисије Антонио де Лећа изразио је уверење да ће нова Влада имати кључну улогу у политичким и економским реформама које Србију чекају на путу приближавања ЕУ.



Лећа је посебно нагласио да је Европска комисија оценила да су економске реформе у 2006. години напредовале у складу са критеријумима из Копенхагена, али да у неким секторима, као што су јачање конкурентности приватног сектора и приватизација, има простора за даље унапређење.



На данашњем састанку, на којем се разматрају реформе у области економије и финансија, стручњаци Владе и Народне банке Србије представиће општу економску ситуацију у Србији, пре свега макроекономске трендове и изгледе, фискалне реформе, монетарну и девизну политику и стање платног биланса.



У области функционисања тржишне привреде теме ће бити слободно надметање тржишних снага, реструктурирање и приватизација државних предузећа и реформе система регулисаних и контролисаних цена, док ће се посебно разговарати о развоју банкарског сектора, секторима осигурања, лизинга, тржишта капитала и пензијским фондовима.



Представници Европске комисије и Владе Србије сутра ће, другог дана састанка, разговарати о либерализацији `мрежних` индустрија (енергетика, телекомуникације, саобраћај), развоју инфраструктуре и спровођењу Националног инвестиционог плана.



Такође, биће разматрана и реформа државне управе и финансија, као и напредак у развоју националног статистичког система и сарадњи у области статистике са Европском комисијом и другим партнерима, додаје се у саопштењу.